Adaptation. (2002)

Tri godine nakon njihove izuzetno uspešne kolaboracije na filmu “Being John Malkovich“, Čarli Kaufman () i Spajk Džouns () ponovo udružuju snage i izbacuju film za koji je malo reći da ruši sve do sada viđenje pripovedačke norme u sedmoj umetnosti.Adaptation._film

“Adaptation.” predstavlja ništa drugo nego muke jednog scenariste da adaptira određenu knjigu, za kojom baš nešto preterano i nije lud, u scenario koji će u isto vreme ispoštovati njega kao umetnika, autora prvobitnog pisanog drafta i producente koji ulažu ozbiljan novac u ovaj projekat.

Mislim da ne treba posebno da ističem da ovde više ima Kaufmana nego bilo čega drugog. Nakon izuzetno velikog uspeha koji je postigao film “Being John Malkovich“, Čarli Kaufman je bio angažovan da uradi scenario za knjigu “‘The Orchid Thief”, autorke Suzan Orlin (). Naravno, piscu kakav Kaufman i jeste, zaista nije trebalo dugo vremena da izvali da je knjiga ipak izuzetno loša, puna praznih i izlizanih priča i da joj fali struktura i koherentnost.  Posle nekoliko meseci patnje da od “babe napravi devojku”, popularni scenarista se ipak odlučio da rizikuje sve i spali konstrukciju do temelja. Kaufman je umesto scenarija za nešto što ni ne zaslužuje da ima scenario, prezentovao svojim poslodavcima toliko bizarnu i zamršenu priču o scenaristi koji pokušava da napravi dobar draft za očajan roman, da oni jednostavno nisu imali drugog izbora nego da u potpunosti menjaju svoje planove i produciraju ono što im je ovaj ekscentrični autor doneo.

Da sada ne bi nešto preterano dužio sa sinopsisom, napisaću šta se u najbanalnijim crtama ovde dešava. Mi upoznajemo Džona Laroča, velikog ljubitelja cveća koji zaista poseduje neverovatno detaljno znanje o orhidejama. On se upoznaje sa novinarkom Suzan Orlin, koja prvenstveno radi reportažu o njeogvim interesovanjima, a kasnije i knjigu. Nakon velikog uspeha romana, Čarli Kaufman biva angažovan da uradi adaptaciju, ali mu to nikako ne polazi za rukom, te kreće da traži razne alternative.

Iako ovo sada kada se ovako banalno pogleda deluje izuzetno jednostavno, mi u principu ovde gledamo kako Kaufman piše scenario o tome kako neuspešno piše scenario i u procesu toga, ubacuje razne bizarne metafore, kako na njega kao osobu, tako i na okolinu i prirodu ljudi. Zaista genijalno.hero_EB20080918REVIEWS08809180300AR

Pored toga što zbunjuje sa korićenjem ličnih imena, Kaufman sebi dodeljuje i brata blizanca, što samo dodatno komplikuje film, ali opet i objašnjava njegov kreativni proces.

Kao i prethodni Kaufman/Džouns film, tako je i “Adaptation.” tehnički fenomenalno realizovan. Džouns u potpunosti razume Kaufmanovu viziju i poseduje sasvim dovoljno znanja da je idealno realizuje na filmu. Kadrovi su odlični, set je ponovo fantastičan, a fotografija, kao što je i bilo za očekivati, u potpunosti izvrsna.

Glumačka ekipa filma “Adaptation.” je zaista prevazišla samu sebe. Iako većina ljudi smatra da je Nikolas Kejdž () očajan glumac, on je zaista na brojnim primerima pokazao da ima i više nego dovoljno talenta da iznese ulogu kako treba, što ne implicira ni na šta drugo nego da je ovaj “profesionalac” postao izuzetno lenj. U ovom projektu, Nikolas glumi dve uloge, dva brata blizanca, i definitivno dominira ekranom, iako se pored njega nalazi glumica poput Meril Strip (), koja je kao i uvek, naprosto fenomenalna. Iz glumačke ekipe svakako treba istaći i Krisa Kupera (). Njegov doprinos je zaista ogroman.

Iako je ovaj filmu u svojoj osnovi zasnovan na istinitim događajima, Kaufmanov um ubacuje zaista mnogo fikcije koja ovom delu zaista daje elemente skoro svih trenutno postojećih filmskih žanrova. Ako izuzmemo malo “Holivudski kraj”, film “Adaptation.” je ništa drugo nego remek-delo. Obavezno pogledajte ovaj film!

Ocena: 9/10Nicolas-Cage-and-Meryl-Streep-in-Columbias-Adaptation-2002-7

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. StanislavGligorovski

  Veoma neubedljiva recenzija – mnogo "genijalnog", a gotovo ništa šta je u filmu takvo zaista.

  • borjana

   Mislim da uvek zavisi šta očekujete od filma. Po mom mišljenju ovo je jedan od "onih" u kojem se *površinski gledano* ne dešava praktično ništa uzbudljivo, ali zato ispod te "spoljne dosadne glazure, naizgled mrtvih dijaloga i šuplje,spore radnje" bukti čitav skriveni svet strasti, emocija i raznoraznih-koječijih motiva….. Meni je fascinantan deo priče oko te žene pisca (Meril Strip) i tog njenog (posle saznajemo) ljubavnika. Način na koji se postepeno otkriva i njen i njegov pravi karakter je po meni ono najbolje u filmu. Ovo je po meni film koji odlično ilustruje grčevitu (svačiju) potragu za smislom sopstvenog života + pamični strah od kolotečine i na kraju od smrti ("a da se nije ni živelo")…. Mislim da nije lako snimiti tako nešto a ne upetljati se u "jeftinoću" i patetiku – budući da je tema više nego apstraktna, ali rekla bih da je ovaj film zaista sjajan. Možda treba opet da ga pogledate..

 2. Kirk Lazarus

  U životu sam pogledao dosta filmova, i odustao od svega 4-5. Ovaj film je jedan od njih. Moguće je da mi nije legao u tom trenutku pa ću mu nekad dati još jednu šansu.

 3. Mario

  Film je stvarno genijalan. Scenario je pokidao.

 4. Tai-chi

  Nepotrebno dugacak film.Dobro realizovana,dobra prica.Dobar,cak jako dobar Nikolas Kejdz,sto mi je tesko palo da priznam.Kris Kuper,fantastican i kao lik u filmu i kao glumac svakako.Sta reci o Meril Strip,a da vec nije receno? Treba videti ovaj film;ako mene neko pita. :-))

 5. Gorica

  Konfuzno, ima neku ‘lepotu’ i ‘dubinu’, licno volim filmove van klisea i ovaj je takav, samo sto je nekako konfuzan. Mozda zbog toga sto se uoge dva brata blizanaca previse stapaju, pa se ima utisak da je dvostruka licnost u pitanju pa kad se tu umisaju i njihove mastarije i vremenska preplitanja..