Gravitacija – Gravity (2013)

Posle brojnih hvalospeva kako kritičara, tako i filmskih profesionalaca kao što su Džejms Kamerun () i Kventin Tarantino (), od novog filma Alfonsa Kuarona () se nije moglo ništa drugo očekivati nego da bude ono kako su ga ova dva kultna reditelja i okarakterisala: “Najbolji film o svemiru ikada.” Iako je Kuaron tokom dugogodišnjeg rada na filmu svoje ime potpisivao ispod naslova koji su zaista beležili fantastične rezultate, nekako nisam baš olako mogao da poverujem u ove tvrdnje Kameruna i Tarantina, pa sam se odlučio da “Gravitaciji” priđem sa dosta spuštenim očekivanjima, ne bi li nakon projekcije zbog istih ispaštao.Gravity_Poster

Priča filma “Gravity” je prilično jednostavna. Mi pratimo doktoricu Rajan Ston, koja  prvi put leti u svemir. Njoj društvo pravi iskusni astronaut Met Kovalski, kome je ovo poslednja misija pred penziju. Ono što je trebala da bude rutinska “šetnja u svemiru”, odnosno popravka teleskopa, ubrzo se pretvara u pravi pakao kada komadići određenog ruskog satelita pogađaju njihov šatl i ostavljaju dr. Ston i Kovalskog kao jedine preživele od čitave posade da besciljno lutaju svemirom. Iako joj tehnički jedino preostaje da u svom astronautskom odelu plovi svemirom dok joj skroz neiscuri kiseonik, dr. Rajan se svim silama bori da osmisli plan kako da se vrati na Zemlju.

Pre nego što se upustim u analiziranje priče i toga koliko je ovaj film zapravo realan, želim odmah da istaknem da je ovaj dugoisčekivani visokobudžetni projekat Alfonsa Kuarona apsolutno vizualno najimpresivniji film o svemiru koji sam ikada imao priliku do sada da gledam. Efekti su nerealno dobri, a i sami kadrovi uspevaju maestralno da dočaraju beskonačnu prazninu svemira i turbulenciju koju astronauti u istom preživljavaju.

Iako “Gravitacija” dominira u vizualnom izrazu, ona izuzetno jeftino pada na ostalim elementima. Priča filma jeste prilično tanka, što je dobra stvar jer je primarni fokus ovde na neiscrpnoj želji za životom i snalaženju u velikom nepoznatom. Međutim, Kuaron se nije zadovoljio samo ovim elementom već se odlučio i da ubaci  i dosta okreta koji nikako ne deluju organski, već stvaraju sliku kao da reditelj prisilno hoće da izmanipuliše sa našim emocijama i proširi avanturu znatno više nego što bi trebalo. Kauron je ovde napravio putpuni overkill sa tvistovima koji posle izvesnosnog vremena više ne prave dodatnu tenziju, već formira uzdahe koji bukvalno u bioskopskoj sali vrište: “Maaa daj! Dokle više?

Ono što mi se još nije svidelo u filmu jeste što zaista ima dosta klasičnih holivudskih patetičnih momenata. Ne bih sada da dajem neke posebne spojlere, ali naravno da postoji neko u filmu ko je sve izgubio i jedino što ga/-je drži u životu jeste odgovnornost prema poslu.GRAVITY

Koliko je zapravo ovaj film realan, najbolje govore tvitovi čuvenog astrofizičara Nila De Grejsa Tajsona, koji je na svom profilu istakao čak 12 prilično ozbiljnih grešaka “Gravitacije”. Omiljena mi je definitivno ona u kojoj se Tajson pita šta zapravo doktorica radi u svemiru na popravci teleskopa? Naravno, ovo ne ruši toliko mnogo užitak u filmu, ali opet govori da Kuaron baš i nije uradio svoj domaći pre nego što se odlučio da uhvati kameru u ruke.

Što se tiče glume, ovde nema šta puno da se kaže jer faktički imamo samo dva aktera na ekranu. Sandra Bulok () je zaista uložila ozbiljan trud u ovaj film i on se jako isplatio. Ona je do perfekcije iznela svoju rolu, što se nikako ne može reći i za Klunija (). Džordž je naprosto očajan u filmu. I dalje mi je nevervatno koliko je čovek zapravo malo truda uložio u ovu ulogu. Pored toga što nije proizveo niti jednu emociju kada je šatl otišao u nepovrat, Kluni je tokom svih 90 minuta filma stvarao utisak kao da zapravo nije tu gde jeste. Apsolutno njegov najgori performans u karijeri.

Da rezimiramo, “Gravitacija” je zaista vizualno nenadmašiv projekat, ali je dosta daleko od savršenog filma. Ovaj naslov isključivo treba gledati u bioskopu zbog fenomenalnih efekata jer zaista ne poseduje neke druge elemente (pored glume Sandre Bulok) koji bi ga istakli od tone prosečnih ostvarenja.

Ocena: 6/10GRAVITY

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

28 Comments

 1. Ибро Дирка Наш

  Одлично речено за патетичне моменте, заиста непотребно… А мислим да нисте истакли нешто што је бар на мене оставило највећи утисак, а то је ЗВУК, фантастично су одрађени сви звучни ефекти, од свемирске тишине па до акционих сцена и лупања тијелом о сателите!
  Оно што се потпуно слажем, прича је заиста јефтина и тотално небитна, јер је ово филм који се доживљава са својим 3Д ефектима у кину, а никако остварење које се гледа код куће, па зато мислим да заслужује бар 8,5/10…

 2. Peki

  Zar zaista misliš da je Kluni onako samo odglumio, ili je to bio plan? Negde sam pročitao da ceo film treba posmatrati kao metaforu (nečega…) jer bez toga je jedno potpuno prazno ostvarenje.
  Inače tek planiram da ga gledam. Da sam samo tvoju kritiku pročitao ne bi se potrudio da odem do bioskopa.

  • Da, mislim da je samo tako odglumio. Težište njegovog lika jeste da bude hrabar i siguran, ali opet mu se nije dešavalo da mu šatlovi pucaju pa da tako hladno odreaguje na sve jer ima iskustva u ovakvim situacijama (simulatori nemaju veze sa nečim ovako ozbiljnim i realnim). Reakcije mu jednostavno nisu prirodne.
   Jeste, ovaj film ima određene simbolizme, ali nikako se ne bavi nadrealnim stvarima (sem u jednoj sceni). Nema tu mnogo metafora. Film je prilično pravolinijski.

   • Peki

    Evo Nil de Gras (astrofizičar) je rekao da je Klunijeva mirnoća realna, i da on lično zna 10 astronauta koji tako reaguju u stresnim situacijama u svemiru. Prosto, nemoguće je sasvim moguće…
    Ali više kad i sam pogledam film.

 3. Vuke

  Ja iskreno ovaj film ne vidim kao "film" već kao iskustvo. Nije namjenjen da ima revolucionarnu priču, namjenjen je da ima revolucionarnu tehnologiju i montažu. Ona uvodna scena koja traje 17minuta bez ikakvog prekida je jedna od rijetkih na koju sam dobiio čistu jezu. Postoje filmovi koji imaju tako revolucionarnu priču da se nikad ne zaborave, dok ovaj to isto radi sa tehnologijom. Način snimanja i tehnike su fantastično odrađeni i inovativni. I to je razlog rašto je film visoko cijenjen. Argumenti koje si naveo za priču su validni, mada si podcijenio ulogu Klunija. Od mene 9,5/10

 4. Frank Drebin

  Hvaaaaala Bogu da neko realno oceni ovaj film! TOLIKA buka se digla oko filma da je to degutantno…film je dobar, po meni 7/10, ima zaista sjajne vizuelne i tehnicke detalje (obavezno gledati u 3d), rezija je sjajna (mada smatram da je Kueronov "Children of men" dva puta bolji film), ok mi je alegorija na ponovno radjanje sa onim malim zackoljicama poput polozaja fetusa u kapsuli itd ( da ne spojlujem mnogo) ali zvati ga revolucionarnim je apsolutno preterano…i po meni je sramota da se na mnogim listama najboljih filmova ovaj film sada nalazi ispred remek dela kao sto su The Pianist , The Shining, Vertigo, Rashomon , To Kill a Mockingbird , Paths of Glory, Departed, itd…

 5. Petar

  Slazem se sa kritikom u potpunosti ne mogu da vjerujem da su mu svi kriticari dali odlicnu ocjenu, po meni jedino sto valja u filmu jesu vizuelni efekti ostalo sve je lose. Radnja prespora, prica nerealna itd.

 6. crna lampa

  Vizuelni i zvucni efekti su fantasticni, pravi raj za oci i usi, imao sam osecao kao da sam stvarno gore u svemiru, zato ga vredi pogledati u bioskopu. Ali sa druge strane od onog humora i papeticnih momenata mi se povracalo.
  Sve u svemu od mene jaka sedmica.

 7. Otpisani

  Mislim da je pogrešno gledati na ovo ostvarenje kao na film. Kao što je Vuke lepo rekao pre mene, ovo je iskustvo. Ovo je delo koje će u nekoliko pogleda gurati granice mogućeg što se filma kao umetnosti tiče.

  Možda je najbolje na ovo gledati kao na koncept. Na jedan izuzetno spektakularan koncept, koji ni ne pokušava da bude ništa više od toga. Jeste revolucionaran, naravno – samo u onome što su hteli postići sa filmom. Što se mene tiče, izuzetna privilegija mi je bila da gledam ostvarenje u bioskopu i to u 3Du, tehnologija po kojoj maksimalno pljujem kad god dobijem priliku – i to sa razlogom. Ovde je iskorišćena ne besprekoran način.

  Glupo je porediti ovo sa filmovima Kjubrika, Polanskog ili Skorsezea (koje vidim da se pominju gore u komentarima), jer ovaj film ne pokušava da parira bilo čemu, ima svoju ideju i egzekucija iste je, što se mene barem tiče, fantastična.

  • Frank Drebin

   Izvini, ali zasto je glupo? OK, mozda nisam trebao da ubacujem neke od naslova kao osnov za poredjenje, ali ako hoces tako, mnogi ovaj FILM (ne "iskustvo", "koncept", sta god to znacilo), nazivaju najboljim FILMOM o svemiru…ikada! A taj cika Kjubrik je izbacio jedno takvo "iskustvo" pre nekih 45 godina, zove se "2001: A Space Odyssey", mozda si cuo za to, i da, taj zaista revolucionarni i jedan od najinteligentnijih FILMOVA je sada na nekoliko lestvica ispod "Gravitacije" po tim raznoraznim listama (koje vise apsolutno nisu relevantne)..sto je sramota, zvao ti ovo filmom, iskustvom ili powerpoint prezentacijom…
   "Gravity" je originalan, nov, ali ne toliko originalan da bi ga zvali remek delom…sto ce se vremenom pokazati, kada spadne sav ovaj hype…a i sto poslednja recenica ove recenzije genijalno sumira…

   • Otpisani

    Naravno da je najbolji film sa "svemirskom tematikom" ikada. To NE znači da je bolji film od A Space Odyssey, šta više nije ni do kolena tom filmu – to samo znači da je uz modernu tehnologiju koja je trenutno na raspolaganju, najbolje prikazan svemir i generalno to iskustvo.

    Problem je ne porediti ovo sa nečim drugim, to je nepotrebno. Prvenstveno zato što 2001: A Space Odyssey ima zapravo konkretnu i kvalitetnu priču, gde je svemir iskorišćen kao kontekst, dok je u Gravityju potpuno drugačija situacija, priča je slaba i služi samo kao nešto da bi se ispunilo tih 90 minuta vizuelnog spektakla.

    Mi smo na istoj strani što se mišljenja tiče, samo to drugačije izražavamo. 🙂 Sve što ja kažem je to da je ovo izuzetno vizuelno iskustvo, i što se samog prikaza svemira tiče, je nešto neverovatno, i zbog te stavke sa razlogom i opravdano se film nalazi na vrhovima tih lestvica koje spominješ.

    Niko ne govori da je bio očaran kompleksnom pričom, samo efektima i dostignućem.

 8. Petar

  Čim postoji tolika polemika znači da film funkcioniše. Zaista mislim da ga moramo gledati u kontekstu sa Kjubrikovim remek delom. Bas kao sto kod Kjubrika kraj I onaj ludacki put kroz psihodeličnu atmosferu Jupitera moramo shvatiti kao metaforu (bilo čega….novog života, smrti, uskrnuća) tako I kraj "Gravitacije" moramo gledati kao metaforu. Na realnom nivou Gravitacija je promocija puta u kosmos, marketing, velika reklama sa najboljom upotrebom 3D dosada, jer se koriste standardni objektivi, a ne zumovi I tele objektivi što je u dosadašnjim prebudženim blokbasterima, pa i u Avataru, ubijalo 3D ugođaj. Taj dualizam, dva nacina citanja, su ono što je u filmu dobro. Savršeni detalji, a to sto je Sandra Bulok doktor u svemiru, za realni um problematično, ali za mene to ima vrlo jasno značenje

 9. nikola

  I ja sam isto razocaran, kao mnogi, sto se ovaj film popeo ,konkretno na imdb-ovu listu najboljih 250 filmova i stao rame uz rame sa mnogim remek delima..
  Za sve ove sto se pozivaju na "fantastican 3d efekat" odgovor je jednostavan: Jebe mi se za 3d efekat ako film nema pravu ,inteligentnu pricu. Ako hocete 3d efekat,gledajte neke dokumentarce,power point(kako napisa neko) prezentacije i slicno..
  Umetnost je nesto drugo
  poz.
  P.S.Otkud doktorka u svemiru, stvarno? :))))) katastrofa

 10. CarDusan

  Zasto se primate na kojekakve liste, pogotovo na imdb kad se zna da svaki film koji izadje dobije nerealno visoku ocenu i onda to vremenom splasne tamo gde u biti taj film i pripada ?

  Koliko ja vidim po raznim kritikama, ovo je otprilike novi LifeOfPi_inSpace i to nije nista lose, cak stavise – odlicno je.

 11. Milosss

  Efekti fenomenalni,kamera fantasticna,3d savrsen (posebno krhotine u drugom naletu na ruski satl),Sandra (vrlo) dobra,scenario los,Kluni ocajan. Overall 7/10

 12. Dragan

  Glup, nepotreban film. Jednostavno bez ikakvog kvaliteta. Čista nula. Otimanje novca ljudima koje obmanu reklamom.

 13. NIRA

  Odlican film.
  Treba ga pogledati.
  Steta sto ga skinuse sa repertoara.
  8/10

 14. Milano!

  Čekao sam dugo godina film poput ovog! Ovo je zaista nešto što se treba doživeti. Remek delo koje se viđa samo nekoliko puta u životu, zato ne treba propustiti priliku! Kritičari su u pravu, dati ovom filmu najvišu moguću ocenu nije greška ni u najmanju ruku. Ljudi koji glume kritičare, to nikako ne mogu biti, kao vlasnik ove recenzije.

  Četrdeset devet recenzija od strane Metascore kritičara ističe ocenu 96/100. Okvirna ocena ljudi koji su gledali film na svim postojećim sajtovima o filmovima se kreće preko 80/100, negde čak preko 90/100.

  Alfonso Cuaron, hvala ti na još jednom velikom remek delu. Deca Čovečanstva su bila iskustvo za pamćenje, ovo je mnogo više od toga! Nijedan film na ovom svetu ne može zaslužiti čistu desetku, tako da od mene ide 9/10!

 15. milan

  jel ima kod vas kriticara neki film da je odlican ? ako vam se nista ne svidja, snimite nesto sami…

 16. gravity

  odma u tuck na gravitaciju u 15:20 i 17:10

 17. Vladimir

  Odmah da se ogradim – obožavam SF filmove i mogu baš dosta da im oprostim. Ali Gravity me je ubio u pojam… Posle obećavajućeg početka postaje idiotski kliše u svakom smislu do te mere da sam na kraju filma imao osećaj da me je neko prevario.

  Vizuelno, film je fantastičan, Sandra Bullock je solidna, ali vezivno tkivo između svih pojedinačnih elemenata prosto ne postoji.

 18. Dejan

  Odlicni efekti, ali osim toga film je previse izvikan nista specijalno u tih 90 minuta

 19. Doc

  U ovom ostvarenju je umesto Sandre Bulok morao i trebao da glumi Brus Vilis.Ovo je idealan scenario za njega.Akcija,drama,brzina,sreca,snalazenje,drama,sreca,akcija,snalazenje,brzina,sreca,akcija…Film nema nikakvu radnju,pun je nelogicnosti,efekti jesu odlicni,ali u eri filmske industrije koja ide specijalni efekti postaju sve savrseniji,pa ako oni budu merilo kvaliteta nekog filma,onda ce svaki film biti ocenjen kao gravity.I po meni ocena 6 za ukupan dojam.

 20. Doc

  Ovo je nabolji primer filma koji nema nikakvu radnju.

 21. Ivan

  Ako već postoje kategorije Oskara koje je ovaj film dobio,onda ih zaslužuje, ali u čisto filmskom smislu ovo je loš film..

 22. Igor

  Jedino što primjećujem kod većine ljudi da su im komentari prilično glupi u vezi filma.Gotovo svi se samo pokušavaju praviti pametnima.Zaista se nadam da nitko od vas ništa ozbiljno u životu ne radi.Velika ste prijetnja i za sebe i za druge.

 23. Nemanja

  Necu da hejtujem film,ali mislim da je The Moon,mnogo kompleksniji i po glumackom performansu,bolji! 🙂