The Secret in Their Eyes – El secreto de sus ojos (2009)

Poznati argentinski režiser Huan Hose Kampanela () svoje treće dugometražno igrano ostvarenje režirao je 2009. godine, nakon povratka iz Los Anđelesa gde je radio na serijama kao što su “House M.D. i “Law & Order“. Krimi triler “El secreto de sus ojos” doživeo je veliki uspeh, kako od strane kritičara, tako i kod publike. Ovaj film je jedan od najgledanijih argentinskih filmova ikada. Među brojnim nagradama koje je osvojio, on svoje ime potpisuje i na Oskaru za najbolji film van engleskog govornog područja iz 2009. godine. Scenario za ovaj projekat zajedno su napisali Eduardo Sačeri () i Campanela, kao adaptaciju Sačerijevog romana “La pregunta de sus ojos”.Cartel-nuevo-de-el-secreto-de-sus-ojos

Priča filma govori o Benhaminu Espozitu penzionisanom pravnom savetniku, koji piše knjigu o jednom nerešenom ubistvu koje se dogodilo pre više od 25 godina. Benhamin se vrlo dobro seća ovog slučaja silovanja i ubistva Liliane Koloto, jer je i sam učestvovao u njegovom rešavanju. On ponovo pokušava da prečešlja sve dokaze i da se priseti svih detalja, uz pomoć svog prijatelja, bivšeg asistenta Pabla Sandovala i Irene, bivšeg agenta koja je takođe učestvovala na slučaju i koja je Espozitova neprežaljena ljubav. Radnja počinje da se komplikuje kada Benhamin nailazi na nove dokaze i slučaj se ponovo otvara.

Zanimljivo je da se pola radnje ovog filma odvija u sadašnjem vremenu, a pola sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kada se ubistvo i dogodilo. Ovi segmenti su briljantno režirani i vraćaju nas u period kada se u Argentini vodio takozvani “Prljavi rat”, za vreme kog je vršena surova represija i terorizam nad levičarskoj opoziciji i pristalicama režima bivšeg predsednika Huana Perona. “El secreto de sus ojos” u sebi nosi mnogobrojne poruke, i pripoveda nam više priča odjenom – jednu o ubistvu, jednu o velikoj, nesrećnoj ljubavi i jednu o izuzetno teškim vremenima u Argentini. Sve tri priče su međusobno povezane na posredan i neposredan način.

Ovako kompleksan i slojevit narativ iznela je fantastična glumačka ekipa na čelu sa Kampanelinim dugogodišnjim prijateljem i saradnikom Rikardom Darinom (). Zahvaljujući odličnom scenariju i glumi, uspevamo da se tokom filma vrlo dobro upoznamo sa svim likovima koji su ključni za radnju. Scenografija i kostimi uspevaju na fantastičan način da prikažu taj presek između prošlosti i sadašnjosti i da nas na jedan lagan način provode kroz vreme.

Da ovo nije samo jos jedan klasičan triler, govori i činjenica da se bavi istorijskim, ljubavnim, prijateljskim i drugim životnim temama. Da li osveta i zadovoljenje “pravde” mogu ikada nadoknaditi ono što je izgubljeno? Čega je čovek spreman (ili nespreman) da se odrekne zbog ljubavi i da li uopšte postoji takva ljubav koja ne zna za sebičnost i samoljublje? Ovo su samo neka od pitanja na koja “El secreto de sus ojos” pokušava da odgovori. Melanholična atmosfera zaštitni je znak ovog ostvarenja. Ona ostavlja za sobom jedan gorak i tužan utisak. Ako već niste, obavezno pogledajte ovo remek delo za koje se slobodno može reći da je jedno od najboljih ostvarenja u poslednjih deset godina.

If you keep going over the past, you’re going to end up with a thousand pasts and no future!

ocena 10/10

autor recenzije: Sandra Vujošević

el_secreto_de_sus_ojos

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Vrag

  "remek delo za koje se slobodno može reći da je jedno od najboljih ostvarenja u poslednjih deset godina."

  nema se sta dodati!

 2. Dusan

  -
  -16

  Isuvise visoka ocena za ovako prosecan film.

 3. dr,b

  Ovo je zaista remek delo…cista desetka i za film i za recenziju!!!

 4. Yo yo

  "A guy can change anything. His face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God. But there's one thing he can't change. He can't change his passion."

  Врхунски филм, да.

 5. Možete li da napravite listu sa najbolje ocenjenim filmovima? Konkretno, i meni je ovaj film čista desetka i jako sam se obradovala ovoj recenziji. Pa bih volela da vidim koji još trileri po vašem mišljenju zaslužuju desetku.

 6. Sedmi pecat

  Uporedite samo bijedni rimejk sa originalom.Holivud je posto toliko neinventivan, prazan, naivan da ne umiju da naprave bilo sta osim tupavih tinejdzerskih filmova.