August: Osage County (2013)

Koncept disfunkcionalne familije koju određena tragedija ili traumatično iskustvo dovodi u situaciju da napokon izvadi sve kosture iz svojih romana, suprostave se jedni drugima i porade na dugo ignorisanim problemima je tema koja je nebrojivo mnogo puta u Holivudu ekranizovana. Efektnost ovog oslobađajućeg momenta gde sve prećutne svađe napokon ugledaju svetlost dana dosta zavisi od kvaliteta glumaca i njihove hemije na ekranu, te je presudno da ako zapravo ulazite u realizaciju neke ovakve duševno iscrpljujuće priče, okupite vrhunske aktere koji znaju da manipulišu svojim emocijama. “August: Osage County” upravo ima to – pipavu priču, punu gomilu neizrečenih svađi i fantastičan kasting koji je u stanju da ovo intrigantno pisano štivo prezentuje u najboljem mogućem svetlu.August_Osage_County_2013_poster

Zasnovana na popularnoj predstavi Trejsija Letsa (), priča filma “August: Osage County” nas upoznaje sa Veston familijom, porodicom koja već duže vreme ne živi pod istim krovom i nije međusobno baš najbolje upućena u živote svojih članova. Nakon određene tragedija, situacija pritiska tri ćerke da na trenutak napuste svoje živote i vrate se u Oklahomu, u kuću u kojoj su odrasle i ponovo se susretnu s svojom ciničnom i ogorčenom majkom.

“August: Osage County” počinje kao odlična egzistencijalna drama o nedorečenim odnosima koji su napokon doživeli kraj svojih čvorova i ušli u fazu kada više jednostavno nisu više mogli takvi da postoje, ali što više vreme odmiče, reditelj u ideji da obogati sadržaj, pravi kardinalnu grešku i priču vuče u ekstremne krajeve, te sve ove na papiru odlično napisane likove u poslednjem činu predstavlja kao karikature.

Reditelj pizemnu priču preplavljuje nepotrebnim šok momentima i  brojnim okretima koji deluju kao da su prisilno integrisanu scenario. Kako radnja kreće ozbiljnije da se odvija, odnosi se prekomplikuju i film počinje da se “guši” dramom. Npr. momenat s incestom je zaista nepotreban.

Džon Vels () želi svim likovima da pruži dovoljno vremena i pažnje, da ih učini trodimenzionalnim, ali mu to baš i ne polazi za rukom. Ono što je ovde definitivno najjači faktor jeste sama gluma. Predvođena uvek sjajnom Meril Strip (), grupa glumaca i glumica koja je radila na ovom filmu je sastavljena od strane velikog broja zasluženo proslavljenih holivudskih imena, te je sumnja da će isti razočarati i pre susreta sa prvim kadrom, instant umrla. Meril je naprosto savršena kao cinična i drčna Vajolet Veston. Ova 64-godišnja američka glumica je uspela maksimum da izvuče iz ovog u startu dobro napisanog lika i po ko zna više koji put, pruži performans koji će mnoge ostaviti u čudu. Zaista je neverovatno kako ova žena može olako da se transformiše i izgubi u liku kojeg portreiše. Definitivno jedna od jačih rola ove godine.august-osage-county

Ostatak ekipe se isto prilično dobro pokazao. Džulijet Luis () je još jednom sjajna u ulozi praznoglave devojke, dok je Džulija Roberts (), na moje veliko iznenađenja, uspela korak dalje da ode od svog standardnog izdanja. Treba svakako još pohvalitii Margo Martindejl (), Džulijen Nikols (), Ebi Breslin (), Sema Šeparda (), Juana Mekgregora (), Dermota Malronija () i Benedikta Kamberbača (). Sva ova gore pomenuta imena su zbilja bila na vrhuncu svog zadatka.

Tehnički gledano, “August: Osage County” je sasvim lepo urađen film. Kadrovi su interesantni, isto tako i fotografije i osvetljenje. Lokacija se lepo uklapa u priču i dosta pomaže oslikavanju doma u kojem vlada konstantni sukob generacija članova ovog domaćinstva.

“August: Osage County” je film koji i pored genijalnih perfomansa svoje glumače ekipe, nije uspeo da ostavi baš najsjajniji utisak. Iz samog toka narativa i pripovedačkog stila se jasno može videti da Džonu Velsu nedostaje iskustva u ovom domenu. Iako se u neku ruku može zanemariti odsustvo prave katarze, Vels je počinio i nekoliko neoprostivih kikseva koji su prokockali priliku da se kapitalizuje na talentu koji je radio na ovom projektu. Osrednja drama. Ništa vredno višestrukog gledanja.

Ocena: 6/10AUGUST: OSAGE COUNTY

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Stefan

    Samo da ukažem na to da reditelj nije taj koji je uneo dodatne obrte i deo s incestom (za koji i ja mislim da je nepotreban). To je i bio deo predstave. A s obzirom da ti je to manje – više jedina zamerka, mislim da si prepštro ocenio film.

  2. Obrad

    FILM ''AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ'' JE MNOGO BOLJI NEGO ŠTO BI SE TO MOGLO ZAKLJUČITI NA OSNOVU RECENZIJE. SCENARIO JE VANSERIJSKI I U DUHU JE NAJBOLJIH AMERIČKIH SCENARIJA. GLUMA JE ODLIČNA I VRLO DOBRA JE RASPODELA ULOGA. FOTOGRAFIJA JE IZVANREDNA. MUZIKA JE DOBRA. FILM VREDI PONOVO POGLEDATI, NE MOŽDA ODMAH, ALI POSLE NEKOG VREMENA SVAKAKO DA.

  3. zex

    Dobar film, prikazuje i onu drugu stranu zivota i odnosa u porodici, koju mnogi pokusavaju da sakriju, gluma odlicna, muzika i scenario takodje, cijeli film cekas da ce se likovi postati bolji, ali na kraju svako od njih dobije ono sto i zasluzuje.