Jodorowsky’s Dune (2013)

Film definitivno predstavlja umetnost koja iz godine u godinu prestaje da bude kanal za artistično izražavanja i polako se sve više pretvara u alat za pravljenje novca.  U industriji koja je odavno žrtvovala inovativnost i smelost za proverene strukturalne šablone, nalazi se još uvek nekolicina umetnika koji ne jure komercijalni uspeh već su bazirani na transformaciji njihovih snova na veliko platno i kreiranju nečega što će pored prepoznatljivog vizualnog indentiteta, isto tako imati i duhovni.Jodorowsky's_Dune_poster

Jedan od takvih umetnika je čileanski reditelj Alehandro Jodorovski (). Poštovan u užem krugu filmskih profesionalaca i ljubitelja opskurne kinematografije, Jodorovski je zaista specifičan umetnik koji prezentuje bizarne, mistične i surealne vizije koje zahtevaju poseban pristup i otvoren um od strane posmatrača kako bi spoznao kvalitet njegovih dela i dimenziju koju autor želi da mu predstavi. Nastojeći da kroz duhovne avanture, putovanja unutrašnjeg spoznavanja i tumačenja smisla egzistencije iznese svoje vizije, čileanski reditelj ove postavke u svojim filmovima ispunjava nasilnim i nadrealnim prikazima koji odišu misticizmom i religijskom provokacijom, i svakako predstavljaju nešto što se može smatrati zaista posebnim doprinosom istoriji filma.

Pored toga što je snimio svega šest filmova, od kojih su dva (The Holy Mountain, El Topo) imala nadrealno veliki uticaj na modernu kinematografiju, Jodorovski u svom perfektnom rezimeu ima i jedan neuspeh, tačnije naslov čije su ambicije i vizije toliko bile grandiozne i inovativne da su naprosto uplašile sve velike producentske kuće. Ovde se naravno priča o čuvenoj “Dini”, projektu koji da je ugledao svetlost dana kada je trebao, bi svakako zauvek promenio sci-fi kao žanr, a možda i samo shvatanje filma.

Frenk Pavič () nas u svom dokumentarnom filmu “Jodorowsky’s Dune” vodi u dom kod jednog od najbitnijih autora surealne i ezoterične kinematografije, u kojem nas isti, u vremenskom intervalu od 90 minuta, upoznaje sa brojnim skicama, nacrtima, mogućnostima i vizijama iz njegovog najambicioznijeg projekta koji nikada nije dobio priliku da snimi.

Film prati relativno pravolinijski narativ u kojem pomoću brojnih akrhivskih snimaka, crteža, intervjua  i intrigantne animacije uspevamo da dobijemo neku grubu rekonstrukciju onoga što je zapravo krasilo “najbolji film koji nikada nije snimljen”.

Pored upoznavanja sa samim procesom stvaranja ovog ogromnog projekta i svim imenima koja su bila vezana za njega, ono što nam dodatno “Jodorowsky’s Dune” otkriva jeste ambiciju, posvećenost i narav ovog umetnika koji iako sada ima 85. godina, i dalje poseduje vatru u očima kada priča o svom stvaralaštvu. Zapravo sam Jodorovski i njegov pristup filmu kao umetnosti predstavljaju najzanimljivije momente u ovom dokumentarcu.jodorowsky-s-dune

Prošlost ovog reditelja je ništa manje bizarnija od njegovih filmova. Jodorovski koji je od malih nogu razvio interesovanje ka istraživanju anarhizma, proveo je dve godine na univerzitetu u Santjagu studirajući psihologiju i filozofiju, ali je ubrzo napustio studije i odlučio se da se zaposli kao klovn u cirkusu. Kada nije pravio budalu od sebe ispod tone boje na licu, Jodorovski je svoje vreme provodio u pozorištu, gde je takođe radio kao pozorišni reditelj i glumac, i uz sve to pokazivao je i veliko interesovanje prema pantomimi, kao direktni rezultat njegove dugogodišnje fascinacije prema fizičkom izrazu.

Metod pantomime i uopšte pozorišno iskustvo igraju veliku ulogu u njegovim filmovima, i predstavljaju jedne od ključnih elemenata koji čine njegova dela toliko distiktivnim. Inspirisan nadrealizmom i odlučan da redefiniše ovaj umetnički pokret, Jodorovski tokom šezdesetih godina prošlog veka započinje filmsku karijeru u kojoj putem svojih dela pokušava da oslika granicu, pokret i momenat prelaza iz duhovnog u materijalno, i iz materijalnog u duhovno stanje.tumblr_n14fu4zXVe1qjaa1to1_1280

Kao smeli umetnik i kompletni ludak koji je već u ranoj fazi svoje filmske karijere osetio uspeh, Jodorovski je zaista u tom momentu imao to nadrealno visoko samopuzdanje da izgura film bizarnih dimenzija kakva je “Dina” bila. Slušajaći u ovom dokumentarcu kako bez i malo skromnosti priča o svom neprežaljenom projektu, zaista sam stekao utisak da je dotični u tom vremenu bio spreman sam sebi ruke da odseče ako bi to u bilo kojem slučaju moglo da pomogne filmu. Sama činjenica da je svoje saradnike nazivao “duhovnim ratnicima” dovoljno govori koliko je daleko ovaj kultni reditelj već u toj ranoj fazi stvaranja filma otišao.

Tehnički gledano, Jodorovski jeste očajan narator, ali svoje oratorske nedostatke svakako nadoknađuje strašću i dečačkim entuzijazmom koji je toliko osetan u svakoj njegovoj rečenici.

Da sada ne bih ulazio u detalje i otkrivao ono što sam film treba da uradi, iskoristiću još naredna tri reda da vam predložim da pogledate “Jodorowsky’s Dune” i spoznate kako su kukavičluk i čista pohlepa za novcem stale ispred grupe ljudi koja je bila spremna da založi sve što ima kako bi stvorila film koji pored maestralnog vizualnog doživljaja, poseduje i poseban spiritualni.

Određeni momenti, pogotovo poslednjih 15 minuta filma, će vas svakako iznova podsetiti koliko je Holivud zapravo jedna jeziva, nemilosrdna i malodušna kapitalistička mašinerija koju do temelja treba spaliti. Iako je svako do nekadašnjih saradnika na ovom projektu svoje ideje odavde iskoristio na nekim drugim mestima, zaista bi iz dubine duše voleo da vidim da Jodorovski napokon dobije adekvatna sredstva da pretoči u film ono što već decenijama čuva po raznim fasciklama.

Ocena: 10/10jodorowskydune

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. Dado

  Gdje se može pogledat? Ima kakav link?

  • Pre pola sam sam pokušao da prosledim link drugaru s kojeg sam skinuo film, ali ga više nema 🙁

 2. Haklberi Fin

  Gorane a sa kojeg torenta si skinuo? Bas mi je cudno, posto filma nema nigde ,ima na jednom torentu ali fake tj. traze webxcodec,a to je uglavnom neki malwer ili trojanac,a i kada hoces da budes siguran da li je film uopste izasao prvo gledas na VCDQ.com ako tu nije izasao onda cisto sumnjam da je izasao uopste, tako da me bas zanima sa kojeg torenta si ti skinuo ???

 3. marko

  gorane da li mozes barem da napises ime fajla. mozda je u njemu neka odrednica kojom se moze lakse naci na nekom zabacenom sajtu. hvala unapred

 4. bios logos

  volio bih kad bi se ovaj filim snimio, i krivo mi je sto nakon toga Jadarovski nije nastavio da snima, stvarno je bio izvan vremena, i hvala tebi sto si dao 10

 5. bios logos

  admin gdje bi mogao da nadjem scenu u filmu kada Savlador Dali govori da ga niko ne moze razumijeti?

 6. Misa

  Pogledajte njegov film iz 2013. “The Dance Of Reality”. Maestralno!
  Hvala Bogu da ga jos neko provalio i tako nahvalio.
  A za “Dine” sta reci, ocerupali su ga lesinari kao goluba sa grancicom mira na mitingu fasista… bas tako. Kod nas su izdali gomilu stripova na tu temu, sto njegovih, sto saradnika koji su radili sa njim. I tako preko stripa isto mozete da vidite koja je to ljudina i koliki je to projekat, koji i dan danas pleni svojom lepotom. Pozdrav!