Omar (2013)

Nezahvalno je, a možda čak i banalno porediti ostvarenja istog reditelja, posebno ako su vremenski dosta udaljena jedno od drugog. Apropo toga, tematika i područje iz kojeg potiču filmovi “Paradise Now” i “Omar” navode nas da između njih barem povučemo nekakvu paralela. Ova dva ostvarenja povezuje mnogo više faktora od same činjenice da su delo istog autora Hanija Abu-Asada ( ). Ono što stavlja u isti koš ova dva genijalna filma jeste to što dele isti razdor i nehumane uslove u kojima su nastajali. Tematika ostvarenja “Paradise Now” i “Omar” oslikava jedan narod koji je primoran da se navikne i nauči da živi pod stravičnom represijom koja zaista već predugo traje. Pored još mnogobrojnih sličnosti, ono što povezuje Paradise Now i Omar jeste činjenica da su oba filma jedini palestinski kandidati koji su bili nominovani za nagradu Oskar. Američka filmska akademija ove godine uspela je na neki način da se oduži Abu-Asadu za nepravdu učinjenu pre osam godina, tako što je glumica Viola Davis ispravno oslovila zemlju iz koje potiče “Omar”. Da sada ne bi ponovo spominjala ovaj politički debakl, pročitajte više o slučaju u kritici filma “Paradise Now”.Omar_film_poster

Priča filma Omar govori o istoimenom mladiću koji je preko dana pekar, a noću pripadnik “oslobodilačke grupe”. Pored Omara, ovoj militantnoj skupini pripadaju još i njegova dva druga iz detinjstva, Tarek i Amdžad. Omar je zaljubljen u Nadiju, Tarekovu sestru zbog koje svaki dan preskače zid “razdvajanja” (Israeli West Bank barrier). Njegove nevolje počinju kada sa Tarekom i Amdžadom odlučuje da jedne noći napadne izraelske vojnike. Odmah nakon izvršenja ove idiotske akcije, Omar biva uhapšen i primoran da sarađuje kao doušnik za izraelsku vojsku. Njemu kao glavni zadatak biva povereno lociranje svog najboljeg prijatelja Tareka, za koga izraelci misle da je vođa njihove “terorističke” jedinice.

Abu-Asad ponovo uspeva da maestralnom režijom uklopi nekoliko žanrova u jedno ostvarenje. Ova ljubavna drama u jednom trenutku zadobija potpuno neočekivani obrt i postaje ozbiljan triler. Poučeni prethodnim iskustvom, sasvim je prirodno bilo za očekivati da će se Abu Asad ponovo okrenuti psihološkoj analizi i stanju uma jednog mladog čoveka koji je primoran da bira da li će izdati sebe i svoj život ili živote svojih najbližih. Abu-Asad još jednom koristi priliku da prikaže parelu između slobodnog sveta i onog koji je pod ratom, odnosno da ukaže koliko neke stvari koje mi kao “normalni” stanovnici nekog društva smatramo banalnim, mogu da imaju ozbiljne posledice u sredini koja je pod konstantnim militantnim pritiskom.

Sa jedne strane vrlo ozbiljnu i napetu temu doušnika i izdaje autor je uspeo da ublaži i ako se može reći razveseli jednom naivnom i nevinom ljubavnom pričom između Omara i Nadije. Naravno, kao što oni koji su upoznati sa prethodnim radnom ovog filmadžije i očekuju, Abu-Asad nije prokockao priliku da u ovako neku tešku priču ubaci i par odličnih komičnih momenata.omar-2013-003-running

S obzirom na uslove snimanja i finansiranja filmova u Palestini, koji su gori od očajnih, ovo ostvarenje poseduje kadrove i scene na kojima bi mogao da mu pozavidi i Holivud. Posebno obratite pažnju na scene Omarovog preskakanja zida kao i na jurnjavu kroz uske uličice Nablusa.

Glumačka ekipa iako skoro potpuno sačinjena od početnika uspela je da prenese na platno jednu skoro opipljivu hemiju, kako među glavnim protagonistom i njegovim prijateljima, tako i među zaljubljenim Omarom i Nadijom. Adam Bakri () u naslovnoj ulozi potpuno prirodno i beskrajno simpatično tumači lik neshvaćenog ali posvećenog i hrabrog mladog palestinca. Jedino što se može navesti kao sitna i lako zanemarljiva mana ovog ostvarenja jeste to što je autor za razliku od svog prethodnog dela koje smo spominjali, ovde više pažnje posvetio samom obrtu u priči i stvaranju napete atmosfere nego dubljem razvoju likova i njihovih pojedinačnih priča.

Nadja: “You’re a traitor. Everybody says so.” Omar: “Everybody has got it wrong.”

Ocena: 9/10

autor recenzije: Sandra VujoševićOmar van Hany Abu-Assad

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Pedja

  8/10.
  Preporuka svatkome za ovaj film.

 2. Sasa V.

  Odlican. Gledao sam i "Paradise now", takodje vrh.

 3. Ana

  5/10
  nedorecen, konfuzan…gluma losa, scenario takodje. razocarana jer ocekivah mnogo vise shodno vasoj preporuci.

 4. Mima

  Hvala na recenziji, bila mi je preporuka, kao i ona za Paradise now. Odličan film!