Dvanaest Majmuna – Twelve Monkeys (1995)

Fantastičan, čudan, spektakularno stilizovan film sa sjajnim scenarijom, pametnim, a i vrlo često i ironičnim dijalozima. Priča je intrigantna i provokativna, dobro potpomognuta maštovitim načinom režiranja Terija Gilijama (Terry Gilliam) i njegovim dobrim smislom za fantastiku.

Glumačka ekipa je vrlo jaka i tačno pogođena. “12 Majmuna” je jedan od retkih filmova gde Brus Vilis (Bruce Willis) odstupa od likova koje često glumi. Ovde je jedan, za promenu, iznuren i beznadežan slučaj, koji se može okarakterisati kao “zarobljenik”. Ovo je čista suprotnost njegovim stadardnim rolama gde je uvek prezentovan kao neustrašivim i nepobedivim.

Bred Pit (Brad Pitt) zaslužuje posebno pominjanje za sjajan posao koji je ovde obavio. On uzima formu jedne mentalno nestabilne osobe i vuče je tako intezivno, u granici da “pretera” ili da totalno preovlada filmom. Za ovaj svoj odličan performans dobio je, nažalost, samo nominaciju za Oskara.

“12 Majmuna” je prvi film posle dužeg perioda gde Gilijamu niko nije mešao prste u stvaralaštvo. Vrativši se “Univerzalu”, gde je posle svih problema i rasprava kroz koje su prošli u vezi sa njegovim ranijim filmom “Brazil“, Gilijam je napokon dobio ono što je oduvek želeo: finalni rez.

Teri je vrhunski majstor svog zanata, svaki kadar mu je prelep, umetničko delo konstruisano na posvećenosti i ubeđenju. Potpuno bi normalno bilo da takav neko dobije potpunu slobodu u svom radu, ali na žalost limiti postoje u svakom od tih aranžmana.

“12 Majmuna” je film koji strogo preporučujem. Ako se upustite u ovo ostvarenje, imaćete priliku da uživate u veoma cenjenom i kvalitetnom projekatu za koji i dalje smatran da je jedan od najboljih sci-fi filmova ikada.

Ocena: 8/10
TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. kostja

    Prvo te leče od ‘’ludosti’’ a onda te ubede da si lud….Brad Pitt pokazuje da su njegove mogućnosti puno veće od igranja lepotana i šmekera. U ovom filmu izgleda kao da je izašao iz One flew over the cuckoo’s nest. Prvi kadrovi filma u kojima se on pojavljuje u ludnici, snimljeni iz otkačenih uglova, su maestralni. Odlična kritika potrošačkog društva izlazi iz usta njegovog lika u toj sceni…Neopisivo me nerviraju glupe sitnice poput ove: kada god upale radio ili TV, spiker baš u tom trenutku čita vesti o njima ili o dečaku zarobljenom u rudniku. I zašto stražari uvek čitaju novine ili spavaju tako da opasni ludaci ili krimosi mogu ‘ladno da prođu pored njih…Ameri…Uglovi kamere su fenomenalni, posebno mi se dopada kada je u senama ‘’ludosti’’ kamera iskošena. Magična je scena sa životinjama koje lutaju gradom.Neke stvari me podsećaju na Terminatora: nakon putovanja kroz vreme, Cole je uvek go; čovek iz budućnosti se zaljubljuje u ženu iz sadašnjosti…ali, meni je ovaj film neuopredivo bolji od Terminatora. Iako je završnica pomalo predvidljiva za sve one koji su pažljivije gledali film, izvlači je zanimljiv neodređeni kraj.

  2. sinisa

    Zasto ne 10?
    Film govori o drustvu,odnosu drustva prema ludacima,i jos mnogim pametnim stvarima
    Ako si ''No country for old men'' dao 10,ovom preko 10