Revolver (2005)

Meni zaista nikada neće biti jasno kako je ovaj Ričijev (Guy Ritchie) tako lako upao u zaborav. Interesatno je da ovaj ni kada se pojavio nije uspeo da privuče neku posebnu pažnju, što više nego neverovatno.

Tema filma “Revolver” leži na dobrim načelima i izuzetno bitnoj poruci – Da bi spoznao pravog sebe, moraš poraziti i ukloniti sopstveni ego. Ključ za razumevanje ovog filma leži u par citata koji se pojavljuju na samom početku i oni mogu da vam služe kao i vodič kroz čitavo zbivanje. Gaj Riči (Guy Ritchie) na maestralan način objašnjava čitavu konfuznu bitku sa rečenicom: “The greatest enemy will hide in the last place you will ever look” (Najveći nepritelj će se sakriti na poslednjem mestu na kojem ćete ga ikada tražiti) – ova rečenica je svakako krucijalna za razumevanje onoga što se odvija u ovom filmu a i ljudske prirode jer zaista naši najgori neprijatelji leže u nama, a to su naš ego i naša sujeta, odnosno taj unutrašnji glas, koji nam govori da smo bitni, koji nam daje naš ponos, koji stvara sve naše negativne misli i osećanja i uči nas da ništa ne dajemo, samo da uzimamo…

Generalna poruka ovog filma (koju ljudi očigledno ne uspevaju da uoče) jeste kompleksnost života i kako smo uvek na kraju ostavljeni sa više pitanja nego odgovora.

Najveći problem ovog filma kod šire publike jeste to što je tako zamršen. Radnja nije linearno prikazana, a likovi se ne koriste samo kao sredstvo pričanja priče, ili ti “pripovedanja”, nego kao i oruđe koje će nam suptilno skrenuti pažnju na stvarčice koje mogu koristi kao ključ za razumevanje nastavka priče.

Ovo je jedan izuzetno zreo projekat za Gaja Ričija. Radnja arhetipske konstrukcije, u kojoj se kombinuju pravila šaha sa rizicima organizovanog kriminala. Pravi film za one koji vole da misle svojom glavom.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. milos

  previse komplikovan i filozofski film, ko ima zeludac i mozak za ovo naravno da ce mu se svideti…ja sam shvatio samo ovaj prvi deo da je nas ego prvi nas neprijatelj. ali opet mi to nije jasno, tj ne slazem se sa tim. drugo, ne volim filmove sa toliko monologa, naporni su, bar meni.

  • revolver

   Tj.tvoj ego se ne slaže sa tim 🙂
   Odličan film!

 2. gost

  sjajan! mozda i najbolji njegov film, iako vrlo potcenjen.

 3. Filmofil

  Ljubitelj sam psiholoskih pa samim ti i filozofskih filmova ali ovo je nista drugo do ,,pametovanje”.. Film umara sa mnogo price koja se isforsirano trudi da ima neku pozadinu a ustvari ostaje samo pokusaj… Bez ulaska u samu reziju koja mi se takodje nije dopala, ocena 4.

 4. Miloš

  Film je jednostavno rečeno, sranje.. Komplikovan, filozofski i jednostavno umara. Čak mislim i da je precenjen. Ipak nije na toliko niskom nivou kap Ričijev Swept Away