Blue VelvetJoš jedan bizarni projekat od David Lynch (David Linča), veoma čudno ali zaista izvanredno. Mladić se vraća kući da pomogne svom bolesnom ocu. Zaljubljuje se u ćerku jednog detektiva, i ubrzo se upliće u misteriju sa opasnim ljudima, tj. psihopatama.

Ovo je verovatno jedan od boljih filmova gospodina Linča. Priča je zanimljiva, iako ima male pukotine u logici, ali je zato prepuna sjajnih pejzaža i kadrova. Film se postepeno odvija, sve stvari koje na početku deluju kao da nemaju nikakvog smisla, kasnije se lepo povezuju, i jasno se spoznaje njihov simbolizam. 
Simbolizam je stvarno sjajan u ovom delu, na jednu ruku imamo belu ogradu, cveće, zastava koja se vijori, sunčeve zrake…sve to prestavlja “nevinost”, “dobroćudnost”. Dok bube koje izranjaju iz zemlje i sveća koja se gasi, predstavljaju nešto sasvim drugo. Po Linču, svetlost i tama zajedno keogzistiraju u ovom malom gradiću….svako na svom mestu.
Gluma je visokog kvaliteta. Kyle MacLachlan i Laura Dern daju solidne rezultate. Isabella Rossellini (Izabeli Rosalini) sve čestitke na hrabrosti da prihvati ovako smelu ulogu. Dok Dennis Hopper (Denis Hoper) iako je u potpunosti “preterao”, biva u isto vreme užasavajući i presmešan…sjajna uloga.
Ovo remek-delo sadrži scene eksplicitnog nasilja i golotinje, seksa i “teških” reči…tako da nije baš za svakog.
Ali je zaista vrlo dobar i zanimljiv….Kao što Linč kaže: “Nikada nećete zapravo upoznati nekog, dok ga ne špijunirate!”

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Vrlo dobar film, mada su meni draži oni još bizarniji – Eraserhead, Lost Highway, Inland Empire… Što se tiče onih "pukotina" – tako nešto se lično nikad ne bih usudio da kažem kada je Lynch u pitanju, budući da njegove priče često prate svoju logiku, te su, u skladu s njom, savršeno logične. 😀

  2. Nikola

    remek delo.10/10.Slazem se sa recenzijom.

  3. TRIL

    Tema filma je glupa do bola.Medjutim glumci su odlicno odglumjeli,posebno Izabela Roselini.