The Fisher King (1991)

Užasno potcenjen film! Predvođen dvojicom najpotcenjenijih glumaca u Holivudu, i režiran od strane najpotcenjenijeg reditelja. Mašta Terija Gilijama (Terry Gilliam) nas iznenađuje fantastičnom pričom kajanja, iskupljenja i vaskrsnuća. Svaki lik u ovom filmu prolazi kroz metarmorfozu, svako uči jedan od drugog kroz svoju tranformaciju kao nešto što je potpuno neočekivano.

Ovaj film je inspirisan i zasnovan na mitu o kralju koji na samrti, kroz izdaju i tragediju gubi Sveti Gral. Njujork 80-ih je apsolutno adekvatno mesto da se ova  fiktivna i simbolična potraga odigra, i nadrealna teatralnost nekih scena samo još dodatno doprinosi celokupnom artističnom šmeku čitavog projekta.

Ovaj film je vizuelno apsolutno izvanredan, jednostavno funkcioniše perfektno na toliko mnogo nivoa. Krenuvši od mnoštva njegovih apstraktnih slojeva, mi dobijamo zanimljivu, smešnu i inteligentnu komediju o dvojici ljudi, i njihovih dogodovština, iako kompletno različitih – a sve to prožeto kroz jednu divnu ljubavnu priču, ili ipak dve…

Što se tiče glumačke ekipe, mislim da ne treba mnogo objašnjavati o nijansama i kvalitetu koji su pružili profesionalci kao što su Džef Bridžes (Jeff Bridges) i Robin Vilijams (Robin Williams). Plus, posebno bi trebalo pohvaliti i Mercedes RuehlAmanda Plummer na sjajnoj podršci.

Ovaj film je stvarno prelep za gledanje, i sam uspeh kombinovanja tako duboke tematike s humorom je pravo remek delo. Jedan od meni dražih filmova.

Ocena: 10/10


TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Pingback: Kakav je film? » Tideland (2005)

  2. Hvala na recenziji koja me je podstakla da (najzad) pogledam ovaj genijalan film!

    Usput – ako ikome padne na pamet da posle gledanja ode van grada da se "razgoliti" na nekoj livadi, u subotu će Mesec biti najbliži Zemlji u poslednjih 18 godina, pa će biti i lep pogled na isti.
    Takođe, ukoliko vas uhapse, uticaj blizine Meseca vam može poslužiti kao dobar izgovor za privremeno ludilo! :)))