Nadzirači – Watchmen (2009)

Iako korektan, nikako u istom rangu sa stripom. Tematika kojom se bavi strip, dubina, detalji i ozbiljnost su zaista nešto što se jako teško može preneti na platno, zato Zek Šnajder (Zack_Snyder) nije ni pokušao direktno da prenese čitav koncept, već nam nudi prilično alternativnu adaptaciju. Ono što je Šnajder ovde uradio, jeste to što je uzeo srž sveta “Watchmen” i iz nje izvukao priču koja će biti više kompatabilna sa novim vrstom medija u koji se tranformiše, nego da je forsirao priču i pokušavao doslovno da je prenese.

Kao i što je sam Šnajder izjavio, poslednji čin filma sadrži značajne promene, zato što izmene koje su napravljene mnogo više pašu filmskom formatu, čineći ga  kompatabilnijim i dinamičnijim za gledati. Ovakav odluka da se izneni finalni čin, dala nam je koncept koji se mnogo bolje uklapa na velikom platnu nego što bi originalni završetak to uradio, dajuć reditelju za pravo da saseče veliki deo pozadinske priče, koja sve jedno fizički ne bi mogla biti uključena. Hrabar potez, nema šta, ali se na kraju i isplatio, pošto nigde nisam naleteo na koment nekog fana grafičkog romana koji je izricao njegovo nezadovoljstvo ishodom ovog filma. Iako mnoge stranice nisu bile sprovedene u film, Šnajder je pokušao da stvori sliku, dodavajući “istorijske” sekvence u odličnoj početnoj špici. Iako strip sadrži konkretne scene nasilja, reditelj to ipak jače izražava, znatno podižući nivo nasilja i intezitet scena u filmu.

“Watchmen” je izuzetno dinamičan koncept koji meša svet superheroja sa svetom normalnih ljudi u jednoj prilično mračnoj realizaciji, po tonu i stilu, ispunjenoj događajima koji zbilja odstupaju od standardnih filmova ovog žanra. Tehnički ovaj film je zaista spektakularan, uz pomoć fantastične kinematografije i odličnih vizuelnih efekata, imamo mugoćnost da zavirimo u jednu izuzetno stilizovanu i mračnu priču. Odlična posvećenost najsitnijim detaljima, kao i gustina “flešbekova”, dosta pomaže u stvaranju zanimljivih i kompleksnih likova.

Glumačka ekipa je odlična, iako relativno anonimna, što je dobro jer je omogućila publici mnogo lakše zbližavanje s likovima, ne posedujući nikakve tragove koji bi povezivali performanse sa nekim iz njihovih ranijih filmova . Posebno treba pohvaliti Džekija Erla Helija (Jackie_Earle_Haley) za fantastično otelotvorenje Roršaka (Rorschach), kojem iako ne vidimo lice većinu filma, bivamo totalno obuzeti njegovim tonalitetom i generalnom pojavom.

Zek Šnajder je napravio film koji je vizuelno zaista impresivan, odlično napisan, dovoljno nasilan i sadrži jedne od boljih akcionih sekvenci (manje skale) koje možete imati imati prilike da vidite u projektima koji pripadaju ovom specifičnom žanru.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. noisy43

  e, zbog ovog članka/recenzije ću da dođem na blog ponovo 🙂
  smorio sam se objašnjavajući ljudima poentu.

 2. baberunner

  Kako je to vizuelno impresivan? Ako misliš na šljaštavu, saharinsku fotografiju, onda tu nema ničeg lepog. Ako misliš na slow-motion, onda Snajder demonstrira elementarno neznanje.
  Evo kako. Apsolutno svako ume da odvrne saturaciju do maksimuma i stavi plavi filter na kameru. To nije znanje. To je kič.
  Još kod Pekinpoa smo naučili da usporeni snimak služi za akcentovanje scena. Snajder akcentuje čitav film. On ne razlikuje bitno od nebitnog.
  Soundtrack je užasan. Film služi pesmama, a trebalo bi da je obrnuto, npr. scena sahrane uz Simon&Garfunkel. Wtf?
  Film nema jasan narativni tok. Gledamo 5 origin-storyja koji "pojedu" film, pa kad se jednom završe, ostaje još 20-ak minuta za "finale".
  Prikaz superheroja u stvarnom, postojećem svetu, što je i bio Murov cilj, ne postoji, baš zbog te stilske prenaglašenosti (ukoliko uopšte možemo govoriti o stilu kad je Snajder u pitanju). Murov strip je vizuelno sveden, slikan gotovo asketski, baš da bi se naglasila realističnost. Nisam siguran da je Snajder bilo šta shvatio iz stripa. Na kraju, sam Mur je bacio fatvu na ovaj abortus još pre nego se pojavio pred publikom.

 3. milospinkfloyd

  gde ima strip da se kupi?