Američki Gangster – American Gangster (2007)

“Američki Gangster” je solidan krimi film, on se zasniva na detaljnom i dubokom ocrtavanju korupcije i zavere na najvišem nivou. Većina ovaj film naziva “Crnim Licem sa Ožiljkom”, ali Ridli Skot (Ridley_Scott) nas ovde upoznaje sa likom, koji i pred svoje ulične, surove, ubilačke persone opet pronalazi vremena da ide sa majkom u crkvu i generalno ispomaže svima njemu bližnjima.
Pored navedenog biografskog segmenta, ovaj film kvalitetno portreiše sliku kasnih šesdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka u Americi, preciznije u Harlemu, puno droge, očaja i surovosti, gde samo najjači opstaju, i uspeva nešto da ostvare, gde su policajci prljaviji od najgorih pacova.  Iako ovaj fiilm traje 157 minuta, on uspeva da vam održi pažnju, bivajući interesantan krz čitavu svoju duraciju. Pored svog surovog kriminalnog kontenta, ono što me je prijatno iznenadilo jesu faktori kvalitetno strukturalne karakterne drame. Bukvalno svaki akter koji se pojavi na platno je svrhishodno tu, posedujući kvalitetnu dubinu i pozadinsku priču, i ubrzo se njegovi lični motivi uključuju u čitav tok, stvarajući konfliktu, i samim time i neopohdonu sekvencu za film.

Ovaj biografski film se centrira oko Frenka Lukasa (Frank_Lucas), njegovom razvoju operacije prenošenja heroina, kao i odnos sa italijanskom mafijom, stvarajući jednu priličnu kompleksu sliku podzemnog sveta. Denzel Vašington (Denzel_Washington) glumi Lukasa u ovom ostvarenju, ali je teško suditi o njegovom kvalitetu, pošto smo ga u ovakvom tipu uloge videli već brdo puta. Recimo da je solidan, i da se njegova jednodimenzionalnost ovde korektno uklopila. Glavnu sporednu ulogu tumači Rasel Krov (Russell_Crowe), on  glumi policajca koji vija Lukas, iako njegov doprinos neće ostati kod posmatrača memorabilan, treba svakako pohvaliti njegovu transformaciju u američki naglasak.

Ovaj film nije ništa revolucionarno, ali je kvalitetan gangsterski film. Mi ovde pratimo uspon u pad jednog od poznatijih dilera heroina, i ako ste fan ovakvog tipa filmova gde korupcije, nasilja i pohlepa preovladavaju, onda je ovo definitivno za vas.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Nije los, traje bas bas dugo al i nije dosadan,svo vreme ima neku pricu koja zadrzava paznju publike i to mi se svidja..nije fora ispricati pricu u 40min i to je to .. inace jedino sto kvari utisak je ta holivudska mana, uvek dobro pobedi i to u velikom stilu, bljak .. da je tako sad nbi bilo tolko droge svuda okolo :/

 2. kako bre možeš da kažeš "solidan film", film je vrh vrhova……………blog je dobar (planirao sam i ja nesto slično da napravim, tako sam i naišao na blog) ali ti je (bar po meni) loš ukus, reko si čini mi se još za Avatara da nije dobar film, to mi pa tek nije jasno, ali ajde. Ali o ukusima ne vredi raspravljati, tako da ajde nek ti bude.

  p.s. Baš bih voleo da vidim šta bi napisao za film Blistav um (ne znam da li ga ima na blogu), ako i on nije dobar, onda nemam sta da kažem

  • Pa ja prenosim isključivo svoje subjektivno mišljenje, i trudim se da ga argumentujem…."solidan film" sam stavio zato što se vrti na prilično viđenom konceptu, kao što su "Scarface", "Blow", tako da nije ništa revolucionarno ali je opet kvalitetan. Što se tiče "Avatara", mislim da sam prilično jasno naveo svoja negodovanja i objasnio zašto smatram da je loš, a na tebi je da se složiš ili ne. O ukusima se definitivno ne može raspravljati, postoji grupa ljudi koji će se složiti sa mnojim viđenjima, a postoji i ona koja neće…bože moj. Nekome je korisno, nekome nije.
   Smatram da je "Blistavi Um" odličan film, ali još nisam radio recenziju na blogu, biće je sigurno, samo ne mogu tvrditi za koje vreme. Žao mi je ako nemamo isti ukus, možda se na nekom filmu pogodi slično mišljenje…

 3. Pa dobro ne možemo svi da mislimo isto, ali meni je američki gangster jedan od omiljenih filmova pa zbog toga

  • Goran Mirković

   Daleko od toga da mi je loš, čak sam mu dao i visoku ocenu…ali mi nije najbolji.

 4. milos

  vrlo kvalitetno ostvarenje vec ispricane price. malo me iznerviralo kad Crowe skonta sifrovane poruke prisluskivanjem ali dobro. inace mislim da je film vrlo poucan (van toga da dobro uvek pobedjuje i da ne treba biti narko diler 😀 )

 5. Američki gangster nosi i dozu političke kritike na sve ono što se dešavalo za vrijeme rata u Vijetnamu koliko je to bilo samo povezano sa prometom droge na američko tržište, a to se isto danas dešava i sa Afganistanom