Prestiž – The Prestige (2006)

Još jedno fantastično ostvarenje maestralnog reditelja Krisa Nolana (Christopher_Nolan). Popularni reditelj nas ovde upoznaje sa izuzetno dinamičnom, stilski impresinom pričom, punom magije i rivalstva, prezentovanom na jedan veoma kriptičan i misteriozan način koji ne dozvoljava publici da olakp predvidi tok ovog ziblja impresivnog dela.


Ovaj film je podržavan kvalitetnim scenarijem koji se zasniva na odnosu dva čoveka, dva mađioničara, čije prijateljstvo prerasta u ogorčeno rivalstvo, gde jedan nastoji drugome da razotkrije sve trikove. Što nas priča sve više vodi, ulozi postaju sve veći, i vode do pronalaska jednog ultimativnog trika, koji će zasenčiti sve ostale. Iz ovog grubog opisa možete zaključiti da se glavna tema filma svodi na prepucavanje između ova dva lika, gde čas jedan vodi, čas drugi. Ovo je vrlo interesantan i dinamičan koncept čiju je srž reditelj fantastično uspeo da eksploatiše, davajući nam dvočasovni film pun dinamike i misterije.

Kasting je izuzetno dobar. Glavni duo filma portreisan je od strane Hjua Džekmana (Hugh_Jackman), koji se predstavlja kao staloženim i samouverenim mađioničarem, a sa druge strane Kristijana Bejla (Christian_Bale) oslikava svog lika kao čoveka na ivici psihoze. Kvalitetne sporedne uloge pružili su Skarlet Džohanson (Scarlett_Johansson) kao dopadljiva asistentkinja mađioničara, i Endi Serkis (Andy_Serkis) kao ključni faktor filma. Posebno treba napomenuti Dejvida Bouvija (David_Bowie), koji tumači Nikolu Teslu (Nikola_Tesla). Iako fizički slabo podseća na poznatog naučnika, Bouvi uspeva da pruži kvalitetan performans i bude vrlo uverljiv. I naravno, Majkl Kejn (Michael_Caine), kao živa legenda ovog biznisa, uvek na vrhuncu zadatka.

Film je tehnički perfektan. “Prestiž” na jedan precizan i dostojan način prezentuje period u kojem se radnja odvija (Viktorijanski London). Kostimi su odlični, efekti vrlo kvalitetni i prilično uvernjivi, kao i fotografija, koja je zbilja impresivna. Ovo je zaista odličan film, koji na jedan ne linearni način ostvaruje odličan scenario, nudeći mnoštvo teorija i solucija, a opet biva bogat fantastičnim okretima i zapletima.

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Odlican film .. iako se iz price i ne dobija takav utisak, film nas vrlo brzo razuveri i pokaze nam da se radi o stvarno super ostvarenju 😀 u svakom lsucaju vredno gledanja D:

 2. Srdjan

  film je u top 10 koje sam pogledao u poslednjih par godina … zaplet do zapleta, rasplet par sekundi pre odjavne špice! šta reći…

  • To je Nolanov klasični stil…pogledaj i Following i Memento od istog reditelja…isto puno zapleta i reženje svega u par sekundi.

 3. Sybreeder

  u recenziji treba da stoji SAMO: 10/10

 4. JovanaDjokic

  Jedan od mojih omiljenih filmova.

 5. aleksandra

  O_O neverovatno dobar film. prvo je mesto na mojoj top listi.toliko zapleta, dešavanja, dobro usklađenih…jedva čekam da pogledam i Memento.

 6. Nemanja

  Film je odlican! Obrti su krajnje neocekivani i neverovatni!