Valhalla Rising (2009)

Slobodno mogu reći da ovaj film definitivno nije za svakoga. Ovde publika umesto napaljenog, brutalnog, krvoželjnog nasilja dobija jedan izuzetno originalan i sirov umetnički film, koji oslikava spiritualno putovanje zasnovano na simbolizmu i kako religijski, tako i socijalnim kritikama.
Ovaj film je izuzetno komplikovano detaljno obrazložiti. Priča se centrira oko borca varvarina po imenu “Jednooki”, koji je u zatočeništvu i biva vođen po Vikinškim plemenima, da se bori bori do smrti, zarad novčane dobiti svojih vlasnika. Jednom prilikom, naš junak uspeva da se oslobodi, pobije sve koji su ga držali zarobljenim. “Jednooki” formira čudno prijateljstvo sa malim dečakom, koji će mu kasnije u film služiti kao prevodilac. Oni se upuštaju u putovanje, tj. avanturu, vođeni čudnim vizija “Jednookog”. Dečak i ratnik se sreću sa omanjom grupom hrišćana, i zajedno sa njima polaze se u potragu za nepoznatom zemljom, ze svetom zemljom.

Ovaj film je bogat izuzetno impresivnom fotografijom. Reditelj koristi dugačke kadrove, sa minimalnom količinom dijaloga, fokusirajući se na fantastične pejzaže prelepe prirode i na simbolizam. Radnja ovog filma je izuzetno spora, i smatram da tu već gubi veliki deo publike. Iako u opisu filma stoji i prefiks “akcija”, nje realno ima ali definitivno nije u prvom planu, tako da posmatrači trebaju da se pripreme na ono što ih čeka. Narativ je prilično pravolinijski, ne skreće sa time, drži se procesa i gradacije putovanja, uz povremene surealne i umetničke vizije. Atmosfera kroz čitav projekat je vrlo napeta, formirana sporim kadrovima, uznemiravajućom muzikom i poigravanjem sa filterima kamere.

Film poseduje veoma sirove, realne i oštre prikaze, čineći ga vrlo približnijim posmatraču. “Valhalla Rising” svoju priču razvija kroz nekolicinu poglavlja, odakle većina i simbolizma počinje, posedovajući formu romana. Ovde se provlači dosta egzistencijalne filozofije. Sa jedne strane imamo varvarina ratnika, kreatora svoje sudbine koji je vođen sopstvenim vizijama i načelima. A sa druge strane imamo trupu hrišćanja koji svoje greške,strahove i podmukle ambicije pripisuju volji, želji i imenu boga. Pohod ovih ratnika hrićanja je sjajna simbolična kritika pravdanja ratovanja, klanja i sakaćenja preko imena boga. Način prebacivanja sopstvenog neznanja ,strahova i divljačkih pogona na nešto uzvišeno i neosporivo, na apsolutnu istinu. Ovde dosta njih umire pod tim “jedrima”, tragajući za nečim, što je fiktivno.

Simbolizam je vrlo usko povezan i za nordijsku kulturu. Sam termin “Valhalla” je reč za mesto gde ratnici koji poginu u borbi odlaze. Naš heroj svojom neustrašivošću i odlučošću dosta podseća na nordijskog vrhovnog boga Odina, koji je isto imao samo jedno oko.

Ovaj film se bavi visokim egzistencijalnim pitanjima, kao npr. Zašto mi živimo? Kako mi živimo? Šta biva kad umiremo? “Valhalla Rising” oslikava prazninu življenja života koji je centriran kao pronalsku šta se dešava posle njega. Odličan simbolični i umetnički film, preporučujem svim ljubiteljima dela  Ničea (Friedrich_Nietzsche).

Ocena:  9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

19 Comments

 1. aleksandra

  izgleda dosta zanimljivo.gledam prvom prilikom

 2. aleksandra

  yvuci dosta zanimljivo.gledam prvom prilikom.

 3. Kul je .. al mora se priznati da je u neku ruku cudan, tj vise je umetnicki i simbolicki nastrojen, sto redje prolazi kod sirih narodnih masa ..

  po mom ukusu jedina mana mu je sto ima stvarno premalo dijaloga, sto zna malo da uspava posmatraca inace nemam vecih zamerki 😀

  • Meni se baš svidelo što ima minimum dijaloga…odličan film, ne znam šta bi još dodao pored onolike recenzije 😀

 4. Muriel

  Jedan od najboljih koje sam gledala…veoma sam uzivala u fotografiji, glumi, reziji…Ustvari sam odushevljena kako je blago recheno ni od chega reditelj uspeo da napravi prichu… Sve preporuke, mada kao shto je napisano vec…nije za svakoga 😀

 5. E beskrajno ti hvala na ovome. Ne znam kako sam propustila ovo ostvarenje, pošto sebe smatram kao nekim filmofilom.
  Čim si prekjuče izbacio ovaj link sa rečenicom ''kao da sam gledao spot Tool-a'' i pročitala ovo, znala sam da moram da odgledam.

  I oduševila se! Ovo mi je novi najomiljeniji film na svetu. Prosto fantastičan i ama sve po mom ukusu. Toliko mi se svideo da mi se posle 10 godina opet pripušila trava samo da bih još bolje uživala u sinematografiji 😀
  Hvala ti! Naijiskrenije

 6. Pingback: Valhalla Rising - Ivanizmi

 7. Vorte OneEye Znikre

  Iskreno, danas sam prvi put naleteo na ovaj blog! Onako brzinski sam prelistao, a nekoliko recenzija i pročitao, i stvarno mogu reći kako ti je skoro svaka reč na mestu! Jako kvalitatan izbor reči i uverljiv opis filmova. Naravno, ono što sam u prolazu pogledao. Ovde završih jer sam tražio sam neku reč o filmu Tilva Roš.

  Valhalla Rising je, pored filmova The Machinist i Moon, na vrhu moje liste najboljih filmova poslednje decenije!
  Tri potpuno različita filma, a opet na drugu stranu mogu rukom pod ruku.
  Postoji gomila filmova koji su vredni pažnje, ali ova tri se definitivno izdvajaju u svetu kinematografije!
  Predlagao sam i pradlagaću ih svakome ko mi stane na put (Iako Valhalla nije za svakoga), iz prostog razloga što su prava umetnost. A to bi trebala biti definicija filma za sva vremena.

  Valhalla Rising sam gledao ovde u Norveškoj gde živim već desetak godina, i to je bio moj najlepši bioskpski doživljaj godinama unazad. Dodao bih samo to da je u bioskopu pored mene i moje devojke sedelo još osam ljudi, a od ukupno nas 10, do kraja filma nas je ostalo samo četvoro.
  Ogromna većina ove planete se ipak pali na avatare i slične holivudske "intelektualne" priče, a ti isti ljudi na primer kad su odgledali True Romance, ne shvataju da je dijalog Christopher Walkena i Denis Hoppera nešto najlepše što nam je ta holivudska-dolar-industrija podarila, -ikad.

  Nego, pohvalio bih ovaj blog i samo nastavi sa tako dobrim pisanjem!
  Pozdrav sa severa!

 8. Pingback: Kakav je film? » Drive (2011)

 9. Pingback: Kakav je film? » Jagten – The Hunt (2012)

 10. Pingback: Kakav je film? » Only God Forgives (2013)

 11. Doc

  Valhalla Rising fantastican i jak naziv filma,za odlicno ostvarenje .Film nosi duboku poruku.Surovost coveka i prirode,hladna praznina postojanja,besciljnost sveta u kome covek ide usmeren uvek nekim svojim instiktivnim nahodjenjima,i dogmatskim,robotskim usvojenim predrasudama,sa vecitim pitanjem ko je on.Bez tog odgovora on ce zauvek biti izgubljen.Mad Mikkelsen glumi jednookog koji je reinkarnacija vrhovnog nordijskog boga-Odina.U ovoj ulozi se vidi da je rec o fenomenalnom glumcu.Ocena 9.

 12. Nikola Savic

  Odusevljen sam filmom !!!
  svidja mi se to sto je prica donekle komplikovana,ali opet jednostavna,i sto je film pomalo dosadan,a onda ima te bumove u dijalozima i borbi…
  Svaka cast za film i recenziju…

 13. kizo

  film je nepravedno loše shvaćen od strane holivudske publike koja očekuje od filmova iste tematike samo besmislene epske borbe. Zgranut sam niskom ocjenom na IMDb-u, mizernih 5,9..bit ću iskren i reći da ga nikako nebi pogledao baš zbog te ocijene ,ali kad sam vidio tvoju recenziju morao sam ga pogledati i bio skoro oduševljen kao i ti, 8/10 od mene..samo bih ti htio još skrenuti pozornost na jedan film dosta sličan ovome "Age of Uprising: The Legend of Michael Kohlhaas". U glavnoj ulozi također sjajni Mads Mikkelsen. Kao i Valhalla, za mene strašno pocjenjen film pa bih htio ćuti tvoje mišljenje.

 14. Sremac

  Ajoj koji trip od film,gledao ga napusen i sad ne mogu da se smirim koliko je dobar,ovaj osecaj nisam imao jos od filma “12”.Pa mi zapravo ni ne znamo nista o liku ali vodi ga mrznja jer je jebeni rob a na kraju njegove evoluciji zrtvuje se za klinca(kao sto se Isus zrtvovao za nas)a svo vreme vidi buducnost i smiren je sa onim sto donosi buducnost,uopste se ne buni da promeni nesto.E jbt a ona scena kad ga prate ajoj,on kao pagan je moralniji od njih hriscana.E da i trip je jer je on viking pa je sve u fazonu vikinske kulture(ja je nikad nisam voleo),Odin je za mudrost dao oko,pa kad slaze ona kamenja ima ih 7 i to je povezano sa njihovom kulturom i ono za maglu(put za pakao)ma mogu da pisem do sutra.Procitao sam sve komentare ovde i mislim da cu morati da poslusam Tool ma sta god to bilo 🙂