Zakopan – Buried (2010)

Ovaj film je podigao veliku galamu pre nego što je izašao, kako kod drugih, tako i kod mene, ali ne mogu reći da sam baš zadovoljan  a kamo li oduševljen sa onim što sam video.
Priča prati Američkog kamiondžiju, koji je po ugovoru išao u Irak, ali na tom poslu biva kidnapovan i smešten u drvenu kutiju, koja predstavlja neku formu kovčega. Film prati Pola (kamiondžiju), koji se budi u ovom klaustrofobičnom paklu i centrira se oko njegovog pregovaranja sa teroristima, koji zahteva razne stvari od njega, kao i na njegovoj organizaciji da sebe izbavi iz ove kutije.

Film nema nikakvu konstrukciju zapleta, niti bilo kakvih bitnih događaja ili momenata, on jedostavno od početka do kraja teče u istom stilu, i deluje kao da je snimljen iz svega jednog kadra. Koncept je iz samog trejlera bio poznat, ali ono što mi je ostalo nejasno jeste da je ovaj film posedovao oko tri miliona dolara budžet, očekivao zbilja nešto više od osrednje glume, loših uglova kamere i prozirnog scenarija kojeg smo dobili.

Poenta filma je bila da ostvari jednu veoma klaustrofobičnu atmosferu, ali pomoću mnoštvom “close-up” kadrova i lošeg osvetljenja, ne dobismo baš taj pravi osećaj. Gluma Rajana Rejnoldsa (Ryan_Reynolds) generalno je prihvatljiva. Ne bih rekao da je baš briljirao, ali uspeva da stvori osećaj brige i generalne panike, tako da ću ipak staviti prefiks “zadovoljavajući”.

“Zakopan” je film koji pokušava i donekle uspeva da oslika klaustrofobičnu i beznadežnu atmosferu, ali ipak generalno ne poseduje nikakvu dinamiku, niti neku značajnu promenu u ritmu i radnji da bi stvorio neku jaču impresiju. Korektno, ali nešta spektakularno.

Ocena:  6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. a prepotstavila sam, u stvari, da je tako. čim ga toliko najavi hvale, mora biti neko američko njesr.
  pih.

  • pa nije baš jadan, ali je mnogo statičan…nema zaplet ni kulminaciju…samo jednostavno postoji :/

 2. Ovo mi vrlo americki zvuci .. tj kako su oni divni a Iracani neki divljaci .. i to okoreli
  u svakom slucaju ide na listu want to watch 😀

 3. Sara

  Interesantan film, nista vise! Ali sa odlicnim krajem, iznenadicete se ! 😉