The Elephant Man (1980)

Još jedan projekat koji svedoči da je Dejvid Linč (David_Lynch) ništa manje od genijalca. Za razliku od ostalih njegovih projekata, koji su fiktivni i otvoreni punom mahu njegove interpretacije, “The Elephant Man” film je zasnovan na istinitim događajima i likovima, smeštenih u Viktorijanskom Londonu.

Radnja ovog projekta se centrira oko lika, Džona Maverika, koji je zbog svog medicinskog problema i gotesknog lika, biva prinuđen da se bavi stvarima koje su svakako ispod njegove časti i intelekta. Mi uz pomoć doktora Frederika Tevesa, čoveka koji u neku ruku spašava Džona od onih koji ga smtraju “nakazom” i čudovištem”, i dobijamo priliku da upoznamo čoveka koji leži iza te jezive fasade. Ono što je zaista šokantno u vezi ovog dela jeste sama činjenica da je film zansovan na istinitim događajima, da nema nikakve fikcije. Za razliku od svojih prethodnih ostvarenja, Dejvid Linč ovde vija emotivnu reakciju publiku, vaganje između toga da li su u stanju da prihvate ovako na oko neprijatnu osobu, koja je zaista iznutra vrlo bogata.

Iako ovaj film ima dobre tendencije prema svom glavnom liku, mi moramo proći kroz deo projekta gde je Džon ponižavan, pretučen ismevan, sve do momenta dok se ne otrgne i ne uzme kontrolu u svoje ruke.

“The Elephant Man” je tehnički izvaredno ostvaren, snimljen u stilu filmova nastalih 1930. godine, putem crno-belog filtera, sa scenama koje se polako stapaju jedna u drugu, bez neke nagle montaže, sa prigušenim osvetnjem u noćnim sekvencama, i sa velikim balansom u dnevnim.

Gluma u vom projektu, kao i sami dijalozi su zaista fenomenali i smatram da ih ne treba nešto posebno izdvajati, niti elaborirati. Ovo je jedan sjajan, duboko emotivan film koji je ništa manje od obaveznog štiva svakog samopoštovanog filmofila.

 

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. crna lampa

  Ovo je film koji se prosto mora pogledati:)

 2. Bauk84

  Konacno jedan film od D.Linca koji nema neke velike misterije niti onog ''sta je pisac hteo da kaze''.Film je odlican ,poseduje onu tezinu koja je ''prepoznatljiva''samo u njegovim filmovima.Sta je lepota?Da li je to samo ono sto vidimo ili ''sto nam se kaze''?Preporucujem!

 3. GPG

  Po mom skromnom mišljenju, najbolji film koji sam pogledao … zaista 10/10 !!!

 4. jovan

  Sjajan film, ne secam se kad sam se poslednji put ovoliko iznervirao zbog necega sto se desava na ekranu. Obavezno ga pogledajte cak i ako vas nerviraju ostali filmovi Dejvida Linca, kao sto je kod mene bio slucaj 🙂