Goon (2011)

Pre nego što se udubim u recenziju ovog filma i krenem da iznosim svoje impresije želim u startu da naglasim da nisam  hokej fan, da se najbolje ne razumem u pravila sporta i logiku onoga na čemu je njaveći akcenat u ovom ostvarenju. Sve informacije o ovom sportu sam naknadno naučio tragajući po internetu tako da ako slučajno pogrešim u tumačenju nekih segmenata igre, molio bih vas imate razumevanja.

Prema trejleru sa kojim sam se susreo pre skoro pa pola godine na “Magnet_Releasing” fan stranici na fejsbuku, primetio sam da ovaj film po atmosferi i lucidnosti priče dosta asocira na “Big Fan“, koji mi je prilično bio zabavan, tako da sam se tu već odlučio da pogledam “Goon” čim mi se ukaže prva prilika.

Priča ovog filma prati gubitnika Daga Gleta, izbacivača iz jedne kafane u Orandžtaunu, koji putem samo-odbrane i netrpeljivosti prema vređanju homoseksualaca na hokejaškoj utakmici biva primećen od strane menadžera lokalnog kluba koji ga posle ozbiljnog batinanja lika na tribinama poziva da se priključi ekipi. Dag je pozvan u tim da štiti fizički slabije saigrače od korpulentnijih protivnika, tako što će se ako do kraja bude bilo potrebno, razmenjivati pesnicama sa njima na sred ledene dvorane. Koliko sam ja uspeo da razumem, ovo pesničenje je sasvim legalno u hokeju što je naprsoto neverovatno.

Dag izuzetno dobro obavlja svoj novi posao i ubrzo biva kupljen od strane polu-profesionalnog kluba da čuva i štiti njihovu problematičnu zvezdu koja ne igra više na istom nivou od kada je pretrpela žestoke batine na jednoj utakmici.

Ono što je dodatno interesantno za film “Goon” jeste da je inspirisan po stvarnim događajima, tačnije karijeri jednog hokejaša.

“Goon” je u jednu ruku urnebesna komedija koja glorifikuje nasilje i prezentuje ljubav prema ovom sportu iz ugla nekoga ko je zbilja veliki fan, a u drugu priča o posvećenosti i pronalaženju svog mesta u svetu i onoga što je naš protagonista namenjen da radi. Film pored gomile scena iditskog pesničenja poseduje i urnebesne dijaloge ispunjene psovkama koje nisu baš za mlađu publiku. Tempo u filmu je izuzetno brz i pun akcije, ali tu nam se stvaraju i najozbiljniji problemi ovog ostvarenja.

Ono što je zaista problem u ovom projektu jeste što su svi likovi nedovoljno razvijeni i jednodimenzionalni. Niti jedan lik u filmu nema neki napredak, niti dobija neku novu dimenziju, osim Daga, mada i kod njega to nije baš upečatljivo.

Gluma je solidna iako je većinski deo katinga sastavljen od anonimusa. Šon Vilijam Skot (Sean William Scott) je dopadljjiv kao protagonista, a odličnu podršku ima i Džeju Barušelu (Jay Baruschel) koji pored toga što glumi, jedan je i od autora scenarija za ovaj film.

“Goon” na žalost nije uspeo da ostavi neki poseban utisak na mene, možda baš zato što nisam neki ljubitelj ovog sporta. Semi-interesantna nasilna komedija.

Ocena: 6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Profesionalac

    Pratim ovaj sport i svidja mi se a i volim ovakve filmove,po meni 10/10…Pogledajte pa procenite 🙂

  2. Kurosaki D!

    Hvala na preporuci za ovaj film…dobro me nasmejao 7/10

  3. miljan028

    Film uopste nije los, kako Amerikanci znaju da uniste ovakve filmove The Goon je jos i dobro ispao, svidja mi se sto nije klasicno Americko zaglupljivanje naroda.