U vazduhu – Up in the Air (2009)

Posle uspeha  filmova  „Džuno“ (Juno) i „Hvala što pušite“ (Thank You For Smoking) , mladi kanadski režiser Džejson Rajtman (Jason Reitman) donosi nam izuzetan pogled na ljude i međuljudske odnose u 21. veku. Film „U vazduhu“ ( „ Up in the air“) snimljen prema istoimenom romanu Voltera Kirna (Walter_Kirn), bio je nominovan za 6 Oskara, uključujući i nominacije za najbolji film i režiju.

Glavni lik, Rajan Bingam zaista živi u oblacima! Za život zarađuje tako što otpušta višak zaposlenih , u kompaniji za koju  radi, onda kada njihovi šefovi „nemaju petlje za to“. U  putovanju avionom  provodi preko 300 dana u godini.  Izolacija mu ne smeta, čak uživa u njoj! Potpuno je otuđen od svoje porodice i  bez  bližih kontakata sa ljudima. Njegov dom postali su sedište aviona i aerodromski hoteli a  „veštačka rasveta, reciklirani vazduh i jeftin suši ga toplo potsećaju da je kod kuće“. Kada upozna Aleks, i  zbliži  sa njom, Rajan počinje da se pita :,, Da li vredi ljudima dati šansu i voditi ’’prizemniji’’ život?’’

Kluni (George Clooney) pruža solidan performans, razvijajući lik od nadobudnog do nesigurnog, da ćemo do kraja filma lako uočiti promenu u Bingamovom načinu razmišljanja  i životnoj filozofiji. Paleta sporednih uloga je više nego dobra. Vera Farmiga (Vera Farmiga) naprosto pleni svojom pojavom kao Aleks. Sposobna žena novog doba zbog koje bi mnogi muškarci promenili svoj način života. Sliku upotpunjuju Ana Kendrik (Anna Kendrick) kao blago iritantna Natali, oličenje ’’mlade osobe’’ današnjice , kojoj su mobilni telefon i internet konekcija glavna veza sa životom.  Džejson Bejtmen uverljivo tumači Rajanovog poslodavca, tipične korporacijske figure u SAD čiji je jedini cilj  manje  troškova i veći  profit.

Posebno uvažavam rad Džejsona Rajtmana! Baveći se ne tako popularnim temama, iznova se svrstao među najhrabrije i najperspektivnije režisere današnjice. Uspeva da nas uključi u radnju ovog ostvarenja i da nam otkrije  pravo lice glavnih protagonista i njihovu stvarnost – suštinski  usamljeni  kriju se  iza svoje samouverenosti.

U vreme kada društvene mreže postaju merilo društvenosti a SMS poruke glavni način komunikacije, „Up In the Air“  upućuje na otuđenje među ljudima ali i promoviše prave vrednosti i ključnu ulogu porodice u godinama razorenim Svetskom ekonomskom krizom. Kao mešavina komercijalnog , realnog i dubokoumnog,  ovo ostvarenje je jedno od najboljih koje je Holivud ponudio u poslednjih nekoliko godina. Zasiguno jedan od najbitnijih i najrelevantnijih fimova našeg doba!

 Ocena: 7/10

                                                                                                         autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Ajkula09

  Kako to da ti pišeš recenzije?

  • Bojan Gačić

   Pitao sam Gorana da li mogu i ja da pišem recenzije. Poslao sam mu tekst, rekao je da mu odgova moj stil pisanja za blog i tako ja pišem recenzije. 🙂

  • Bojan je ispoštovao sve elemente koji su od njega bili traženi tako da sam se odlučio da ga uključim koliko toliko u projekat da bi što veći broj recenzija uradili. Svaki njegov tekst prolazi kroz moju moderaciju.

 2. Ajkula09

  Stize ti moj tekst uskoro

 3. Ajkula09

  …Ako mi daš svoj e-mail…

 4. Volim ovaj film, volim minimalisticki nacin zivota, kluni mi je okej .. sve sto mi treba da preporucim ovaj film 🙂

 5. Pingback: Kakav je film? » In The Valley of Elah (2007)