Away From Her (2006)

Nikada se nisam sreo sa nekim ko pati od Alchajmerove bolesti ali sam razgovarao sa onima koji jesu. Kažu da je to bolest koja više pogađa okruženje nego obolelog, s obzirom, da ostali moraju da gledaju, kako ta osoba polako tone u zaborav. Od mlade kanadske režiserke i glumice Sare Poli stiže nam ’’Away from her’’. Nominovan za dva Oskara, ovo je jedan od najpriznatijih filmova 2006. godine.

Fioni i Obriju, nakod četrdeset  pet godina braka, život  naglo postaje ptpuno drugačiji  kada Fiona počne da pada u demenciju. Nespremni za novonastalu situaciju, odlučuju  da Fionu smeste u starački dom.  Od Obrija se zahteva da ostavi  svoju  ženu, i ne posećuje je  30 dana. Teška srca, on pristaje na uslove i  kada se  vrati, nakon čitavog meseca odvojenosti, shvata da ga se Fiona više i ne seća  i da je u domu  započela  neobičnu vezu  sa drugim muškarcem. Kako biste se nosili sa tim da vas je neko, s kim ste proveli  preko četiri decenije, potpuno zaboravio?

Sara Poli (Sarah Polley), koja se bavi glumom od svoje šeste godine, imala je svega dvadeset  sedam godina kada je režirala ovaj film. Adaptacijom kratke priče ’’ The bear came over the mountain’’ spisateljice Alis Munro (Alice Munro), pokzuje neverovatnu zrelost za svoje godine  i sposobnost da se poveže sa likovima koje je prenela na ekran. S obzirom na njenu  mladost, i  ono što je pokazala do sada, od nje možemo da očekujemo  kvalitetne filmove.

Da bi ovakav film bio potpun i funkcionalan, glumački element mora da bude  na zavidnom nivou. Glumačka legenda Džuli Kristi (Julie Christie) iznova briljira!  Toliko je ubedljiva u ulozi žene koja počinje da nestaje, da nas svakim svojim pokretom, mimikom i izgovorenom reči potpuno ubeđuje u izgubljenost glavne protagonistkinje. Ona je jedna od onih glumica koja, iako generalno priznata od strane stručnjaka, ostaje nezapažena od strane šire publike, prvenstveno zbog faktičog nepostojanja komercijalnog filma u njenom rezimeu. Relativno anonimni Kanadski glumac Gordon Pinsent (Gordon Pinsent) odgovorio je  najvećem  izazovu  svoje karijere,   pred  samim sobom. On uspeva da u potpunosti drži korak sa Kristi, pružajući nam kvalitetnu ulogu Obrija, čoveka koji odbija da se pomiri sa činjenicom da ga je žena potpuno zaboravila. Od sporednih uloga izdvajam Olimpiju Dukakis (Olympia Dukakis), koja je široj publici verovatno poznatija po svom,  Oskarom nagrađenom,  performansu u filmu ’’ Moonstruck’’.

Iako izuzetno dramatične konstrukcije, ovaj film ostaje potpuno prizeman, nema izveštačenih emocionalnih ispada i reakcija, karakterističnih za mnoge filmove ovog tipa. Uravnoteženost, realan prikaz života, odličan scenarijo  i kvalitetna gluma,  čine dobitnu kombinaciju ovog filma.

Ocena: 7/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Joca

    Pozivam žensku populaciju, prvo sam htela da napišem stariju od četrdeset kada sam se setila da sam pročitala da je rediteljka imala 27, da pogleda ovaj film. Možda zaista pravu ocenu može da da samo neko kome je neko bio bolestan od Alchajmera, ali to (priroda konkretne bolesti) može se zanemariti, film pokreće univerzalne teme. Ljubavni film ne mora biti remek delo, ali ne mora biti ni limunada.