Holy Motors (2012)

“Holy Motors” je definitivno jedan od čudnijih, bizanijih i kompleksnijih filmova koji su se pojavili u 2012. godini. Karaksov (Leos Carax) novi film  je spektakularna vrteška emocija koja vrti apsurdni fizički humor i bolnu nežnost otkrivanja intime u jednoj cirkularnoj i bizarnoj dnevnoj rutini.Holy_Motors_poster

Priča film je vrlo originalna i neobična. Gospodin Oskar je misteriozna ličnost koja se od svitanja do sumraka vozi po Parizu i isrkcava u određenim terminima na kako možemo zaključiti, standardnim mestima, kako bi ispoštovao određene “zakazane sastanke”. Ovi sastanci, koje gospodin Oskar i njegov vozač komentarišu kao da su najbanalniji korporativni mitinzi, predstavljaju sekvence u danu gospodina Oskara gde na svakom od ovih intervala protagonista u potpunosti postaje druga osoba i pod punom maskom i neverovatno intensivnom fizičkom transofrmacijom, živi život fiktivne individue sa najvećom posvećenošću.

“Holy Motors” iako ne daje neki “smisao” u konvencionalnom smislu te reči, bavi se temom šta za glumca znači ustvari biti glumac? Ovaj film postavlja pitanja koja nas teraju da razmišljamo da li svi mi ustvari glumimo nešto i predstavljamo se kao neko i nešto što nismo i koliko zapravo na nas utiče ta određena uloga koju igramo. “Holy Motors” kroz 9 sanolikih uloga koje tumači protagonista istražuje teme muzike, seksa, očaja, ludila i naravno smrti.

Po meni, ključna stvar za uživanje u ovom film jeste da mu se priđe sa što manje predzanja. Ono što “Holy Motors” čini toliko posebnim jeste to što je apsolutno nepredvidiv i spontan, i na osnovu svog bizarnog miksa žanrova i prikaza za koje se jasno ne mogu proceniti da li su surealne ili stvarne, projekat Karaksa će držati publiku u neizvesnosti i time u isto vreme i u potpunosti gospodariti njihovom pažnjom.

Denis Lavant (Denis Lavant) je fantastičan glumac sa izuzetnom snagom tranformacije i kroz čitavo trajanje filma reditelj to maestralno eksploatiše. Karaks, autor za koga se zna da je umetnik koi voli da probija granice i vuče do najekstremnijih krajeva je još jednom prelepo snimio svoj novi neobičan i vrlo originalan scenario, oblikujući ga prelepim kadrovima, intenzivnim bojama i maestralnim glumačkim performansima.

“Holy Motors” je apsurdan  i neobuzdan film koji svojom divljom maštom i nepredvidivim narativom teži iz publike da izvuče najintenzivne emocije. “Holy Motors” je film koji me je naterao da preispitam mnoge teme u svom životu, pa čak i samu kinematografiju i glumu kao profesiju i stil života.

Novi film Karaksa definitivno nije namenjen široj publici i onima koji teže koherentnim i sažvakanim logičnim porukama. Ne preporučujem ovaj film svima jer sam siguran da većina neće dobiti iz njega ono što očekuje. “Holy Motors” je dašak svežeg vazduha u toliko sada već monotonoj industriji i kod mene apsolutno važi za jedan od najoriginalnijih, najkvalitetnijih i najuzbudljivijih filmova 2012. godine.

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Vuk_aka_Jagos

  Hm…Nenade ja sada nisam siguran jesi li ovo napisao ti ili ja ? ili Goran … u svakom slucaju ja upravo pogledao film po Goranovoj preporuci jelte …e ovako …scena sa random harmonikom mi se svidjela nekako je neocekivana i muzikica je ok …tako da je to za sada 1%… scena sa Evom Mendez …ako je htio da pokaze kako u filmovima danas ima puno golotinje a ovdje cem dobit K…. (citati onako kako je Nenad napisao u zagradi) onda je uspio u tome i to je jos 1%…to su 2% …(dobra mi matematika )…a ostalih 98% filma…Pa Gorane pobogu…tema da svi mi smo glumci na ovom malom planetu i da smo namazano premazani i da smo samo marionete i da igramo samo malu ulogu u ovom univerzumu …i da gluma… ma… Gorane to je je prezvakana tema i nije potrebna ova ubitacno dosadna apstrakcija od filma da to prikaze i nadje recezente kao ti da izvuku to iz nje…jer je to sve fino pokazano na najzalosnije kvazi umjetnicki nacin ikad…zali Boze 1 sat i 46 minuta mog jos uvjek mladog zivota….toliko dosadan …spor …ma ..ne znam …film ne znam jesam li gledao …jooooooj…. samo bih volio da imam onaj kljuc 19 na srednjem prstu kao on…mozda bi bilo prakticnije zivjeti sa tim…ajde da mu dam jos 1% …o Boze… ili i za to imas resenje -i neko umjetnicko objasnjenje kako je on samo jedna jadna idividua u potrazi za iskupljenjem … da taj kljucic na njegovom prstu oznacava njegovu pobjedu …do koje je dosao velikim naporom koji se ogleda u njegovom poluumornom hodu i tijelu koje na ocigled svih trpi veliku bol..a njegov dolazak u kino oslikava trijumfalni kraj jednog putovanja… ma daaaaaj ….

 2. Vuk_aka_Jagos

  Nenadov komentar je izbrisan zbog eksplicitnog sadrzaja…Nenad porucuje moderatoru da nije ljut …ali da je film i dalje uzas….

  • Petar

   Uopste nije u redu da blokirate ljude jer se ne slazu sa vama,to rade jadnici

   • Nije blokiran zato što se ne slaže. Ima brdo komentara koji se ovde ne slažu sa kritikama pa stoje. Njegovi komentari su okrenuti da provociraju, sadrže vulgarne reči i ne nose nikakve argumente. Svako ko tako piše biće blokiran bez ikakve rasprave. Ovo nije forum.

 3. Janko

  Vidio sam i ja prije komentar od nekog nenada !!! decko je sasvim lepo rekao sta misli o filmu a ti izbrisao …nije u redu ne moze ceo svet da te voli

 4. Mario

  Odličan film u kojem sam uživao iako ga uopšte nisam razumeo. Kasnije sam čitao neke recenzije i objašnjenja i najrealnije mi zvuči stav da je film "vožnja" kroz karijeru jednog glumca, mada se meni dok sam ga gledao činilo da ima nekih dubljih političkih poruka kojih izgleda zapravo nema.

  Bilo kako bilo, jako lep i na momente nepotrebno zbunjujuć film (zašto je Bankar isti lik kao i glumac,..)

 5. crna lampa

  Film me je raspametio, priicno sam iznenadjen radnjom i samom nacinu na koji se odvija.
  Deo u garazi sa kolima mi se bas dopao.