Krugovi – Circles (2012)

Film reditelja Srdana Golubovića () svoje prve blistave momente zabaležio je na bitnim internacionalnim filmskim festivalima kao što su Sandens u SAD i festival u Berlinu, na kojima je nagrađen prestižnom Specijalnom nagradom žirija.

Rađen u srpsko-hrvatskoj-slovenačkoj-nemačko-francuskoj koprodukciji, film “Krugovi” se fokusira na tri paralelne priče koje se odvijaju istovremeno u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, prateći različite likove kojima je jedan tragični događaj pre 12 godina u potpunosti promenio živote. Segment smešten u Beogradu prikazuje Nebojšu, uspešnog hirurga i svedoka tragičnog događaja koji dolazi u situaciju da mora da se susretne sa “demonima iz prošlosti” kada od njegovih ruku direktno bude zavisio život osobe zaslužne za tragediju koja je njemu i mnogima, nekada njemu bliskima, uništila živote. Radnja koja se odvija u Nemačkoj fokusirana je oko Harisa, čoveka koji pokušava da se revanšira osobi koja je podnela najveću žrtvu za njega, i treći deo, vezan za Trebinje, centriran je oko oca koji je izgubio sve i pomoću novog neočekivanog prijateljstva uspeva polako da celiva rane koje dugo vuče iz  tragične prošlosti.Circles_poster1_2012-12-28_06-57-23AM

Film “Krugovi” je inspirisan istinitim događajima i tragičnoj sudbini jednog srpskog vojnika, Srđana Aleksića, koji je van dužnosti ubijen u Trebinju dok je branio čoveka muslimanske veroispovesti od kolega vojnika koji su zlostavljali ovog nedužnog civila. Iako je ono što se kasnije odvija u filmu nakon ovog čina manje više fikcija, tema je definitivno inspirisana događajem koji se zapravo dogodio i film teži da oslika reprekusije koje je ovaj čin ostavio na one najbliže žrtvi ovog besmislenog nasilja.

Iako počinje flešbekom, narativ filma je većinskim delom pravolinijski. Ono što je zaista ovde vrlo interesantno jeste što se reditelj tokom film trudi da publiku što više drži u mraku, dajući nam na kašičicu informacije i terajući nas da se fokusiramo na likove i između redova pokušavamo nestrpljivo da tumačimo šta se zapravo desilo pre nego što se autor filma sam odluči da nam pokaže. Ovaj trik izlaganja priče se nebrojivo mnogo puta pokazao efektnim na filmu jer publiku konstatno drži uključenom i žednom za više konkretnih detalja.

Ono što mi se izuzetno dopalo u filmu “Krugovi” jeste što se reditelj nije trudio da banalizuje i servira poruku i emocije likova koje želi da prenese nepotrebnim objašnjavanjem i zatrpavanjem suvišnim dijalozima, već jednostavno poseduje dovoljno uvida da postavi određene kadrove fokusirane na likovima koji sede i ćute, a opet toliko mnogo toga govore. Sama scena sa telefonskim razgovorom Nemačka-Trebinje govori toliko mnogo stvari koje nisu iznesene rečima.

Sa tehničke strane, film “Krugovi” je vrlo zadovoljavajuće realizovan. Ispraćen sjajnom kinematografijom i veštim pokretima kamere iz ruke, autori filma “Krugovi” usepavaju da uhvate podkontekst svake sredine u kojoj su snimali. Što se tiče kvaliteta glume ona je najvišem mogućem nivou. Kasting je naprosto fenomenalan, svaki glumac je idealan za ulogu koju tumači. Iako su definitivno zbilja svi sjajni, posebno bih istakao Aleksandra Berčeka (), Nebojšu Glogovca (), Borisa Isakovića () i Hristinu Popović () čiji je doprinos zaista dodao mnogo više dimenzija ovim sjajno napisanim likovima.

Film Srdana Globovića bavi se vrlo bitnim temama i jasno pita svoju publiku da li su zalaganje za druge, pravdu i herojski gestovi uzaludne žrtve ili kao kamen bačen u vodu, proizvode na površini krugove koji se šire i podstiču druge da slede primer i čine nova dobra dela? Fantastičan film, obavezno ispratiti u bioskopu.

Ocena: 10/10

426490_452736304798059_1163995943_n

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Slavica

  Bravo Gorane.Jedva cekam da gledam ovaj film, sad jos vise, odlicna kritika.Ova poslednja recenica se bas urezala u glavu …

 2. Milos

  Gorane,Oskar za recenziju!:)Svaka cast,sve je na mestu os F do U (Film……ispratiti u bioskopU) :)Nosi veoma snaznu poruku,svakako je potresan,a gluma je fantasticna!Obavezno pogledati!!!

 3. Ana

  ja izadjoh s projekcije s ocecajem da je moglo "vise", pogotovo mi je glogovac i ta prica bila tanka…i mozda je s tog ugla " neznanja" sta je bilo sa Srdjanom film tekao dobro, ali meni koja znam sta je bilo falilo je neka dodatna jacina…Bercek je odglumio maestralno, mali Rakocevic bice veliki jednog dana ako ovako nastavi… i Harisova prica mi je bila uverljiva, realna….muzika sjajna, ali eto ostade neki zal..nedefinisan…Ono sto je najveci plus je da je film snimljen jer Srdjan i njegovo delo su to zasluzili..steta sto Srdjan ipak nije inspirisao mnoge, i sto su njegovi "krugovi" stali na korak do coveka…U svakom slucaju daleko od loseg ali vise od 8/10 za mene ne.

  bthw, pratim vas i sjajni ste mi. Recenzije odlicne, svratim svaki put na savet posto se uglavnom podudaram s vama…ovakav sajt nama filmlofilima je bio prekopotreban! Keep up with good work!:)

 4. ZKPFC

  Svaka čast na recenziji …. Jedini nedostatak filma su ponekad šablonski dijalozi ( ne mislim na njihov intezitet ) – moje mišljenje ! POZ

 5. Milos

  Evo Krugovi osvojili i prvo mesto na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjackoj banji,jos jedno priznanje za ovaj sjajan film!! Drugo i trece mesto su S/Kidanje i Ljubav dolazi kasnije (nije lose,posebno je S/Kidanje zanimljiv i zabavan)…Samo kad preziveh 2 sata Vira-ne-smete-mu-se-opirati-sranjeta godine…

 6. Siniša Stajić

  Pogledao sam ga na Palićkom festivalu, ostavio je snažan utisak, mada su pojedini gledaoci negodovali što se opet, kao i u većini domaćih filmova, radnja vrti oko građanskog rata, tako da pojedini stranci mogu da se zapitaju da li se ovde dešava išta pozitivno. Svi noviji filmovi koji su nagrađivani su sa eksplicitnom socijalnom notom, počevši od Klipa, pa idu sve do granice ekstrema, poput Srpskog filma. Mislim da od filma "Mrtav ladan" nije bilo zanimljivog "veselog" projekta, ali, u svakom slučaju, podržavam da nas "Krugovi" predstavljaju na dodeli Oskara.

 7. Ajkula09

  Sada sam pogledao film i sve što mogu da kažem je da je zaista maestralan i potresan, priča jednu dirljivu priču i ostavlja mnogo snažan utisak.

  10/10

 8. Nikola

  Ovaj poster poprilicno spojluje ceo film. Veoma brzo mi saznamo sta se tu u stvari desilo, ali staviti to na sam poster gde gledalac sazna centralnu radnju i pre prve scene filma je malo bezveze. Govorim to jer je prica postavljena tako da ipak treba da prodje neki deo filma pre nego sto mi uopste saznamo ko je tu u stvari ubijen.

  Sto se tice filma dobar je. Ako ga uporedjujemo generalno sa nasim filmom, moze se reci da ja i poprilicno iznad proseka. Ipak, ja bih mu dao ocenu 7/10 s obzirom da sve filmove, bilo da su domaci, americki ili sta god, ocenjujem pod istim kriterijumima. Tako da ovaj film je ako ga uporedimo sa ostalim domacim ostvarenjima 10/10, ali ako ga stavimo u i liniju sa svetskim filmom, i tako rejtujemo (sto je po meni logicnije) ne bih mu dao vise od 7/10, ipak ima tu mnogo toga na cemu moze da se poradi i MNOGO je ovo daleko od savrsenstva (gde je savrsenstvo = 10/10).