Čokolada – Chocolat (2000)

Krajem pedesetih godina prošlog veka, miran Francuski gradić, u kojem bezuslovno vlada doslednost tradiciji i običajima, biće  protresen iz temelja kada misteriozna Vijen Roše () otvori prodavnicu čokolade za vreme Uskršnjeg posta. Žena lutalica, provodi život seleći se po svetu, sa ćerkom Anuk i nudi poslastice onima  koji žele da ih probaju. Konzervativni  gradolnačelnik, Grof od Renoa () koristi svoj položaj i uticaj katoličke crkve, kako bi oterao Vijen i održao stanovnike u zoni večite moralne uslovljenosti i straha od bilo čega novog.Chocolat_sheet

„Chocolat“ je režirao Lase Halstrom (), čovek sa razvijenim osećajem za ljudsku emociju i slabost. Kao i u filmovima „The Cider House Rules“ i „The Shipping News“, govori o onima koji beže od sebe, da bi se do kraja konačno smirili i suočili sa sopstvenim istinama. Jedan od retkih prijatelja, koje Vijen stiče sa početka, jeste temperamentna starica Arnod (). Žulijet Binoš i Džudi Denč igraju dve žene sa čvrstim stavovima i dignutim gardom, u strahu da ne budu povređene. Ali dve izvsne glumice nam postepeno otkrivaju da iza „zida“, kod obe žene, leži iskrena emocija i brižnost.

Kadrovi gradića, praćeni muzikom Rejčel Portman, stvaraju atmosferu  kao da je vreme stalo. Stanovnici potajno žele da idu napred, ka nečem drugom ali ih dobro ukorenjeni, stari uticaji, drže usidrene. Alfred Molinin, Grof od Renoa, sprovodi ekstremno suludo poštovanje drevnih principa ,gde je svako davanje  oduška ekvivalentno smrtnom grehu. Vijenina prodavnica se nalazi na trgu, preko puta crkve, simbolično prikazujući bitku koja sledi.

Tri noseća performansa, do slatkog balansa dopunjavaju sporedne uloge Lene Olin () i Keri Eni Mos (). Olin, kao žena koja konačno uspeva da se suprotstavi  nasilnom mužu, i Eni Mos kao samohrana majka rigidnih stavova. Veći deo publike, pogotovo ženske,  verovatno se neće složiti samnom da je doprinos Džonija Depa () ovom filmu minoran, više stilske nego suštinske prirode. Ni u jednom trenutku nije nezamenjivi deo projekta.

„Chocolat“ sam poslednji put pogledao pre više od tri godine a sada, posle obnovljenog gradiva, zaključujem da se moje oduševljenje nije promenilo, samo sam primetio nove detalje što će verujem, biti slučaj i sa svakim narednim gledanjem. Jedno je sigurno, ovo nije film koji se prati kako bismo dočekali završetak i rasplet. Ovde se i tok radnje  računa, detalji  u laganom dijalogu, moralnim bitkama i prikazima slatkiša od kojih oči postaju gladne.

Mnogo poruka je ovde, rastrganost između starog načina  života i želje da se primirimo, strah od neizvesnosti koje novo vreme donosi i  kako najmanje stvari mogu da učine najveću razliku. Lase Halstromov „Chocolat“ je poslastica koju ćete želeti da probate ponovo.

Ocena : 8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

Juliette-Binoche-as-Vianne-in-Miramaxs-Chocolat-2000-3

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Nemanja

    Moja,3 najomiljenija filma su:Amelie,Chocolat,Run Lola Run.:)