Samsara (2011)

U svetu dokumentarnih filmovima koji je pun mnogobrojnih podžanrova, jedan od omiljenih oblika ove umetnosti izražavanja i prenošenja informacija su mi svakako putopisi. Putopisi za zadak imaju da svojoj publici prikazuju egzotične predele i da li putem naracije, ili ostalih dokumentarnih tehnika, pokušaju da prenesu što više značajnih i interesatnih informacija o destinacijama koje su uzete za subjekte njihovih filmova. Iako je ovaj format davno izgubio interesovanje velikih studijskih kuća i znatno više se radi u režiji televizijskih stanica, još uvek postoji nekolicina filmskih profesionalaca koji svoje lutanje po planeti konstruišu u dugometražne filmove čije je mesto definitivno u bioskopima i na mnogobrojnim festivalima.410px-Samsara_Film_Poster

Ron Frika () se ovom vrstom dokumentarnog filma intezivno bavi poslednjih nekoliko decenija i za to vreme pored nekolicine kratkih putopisa, predstavio se  ljubiteljima filma sa maestralnim ostvarenjima kao što su “Koyaanisqatsi” i “Baraka”, koji su hiptnopisali razne publike širom sveta. Njegov najnoviji film “Samsara” dobio je zaista ograničenu distribuciju i samo mali broj filmadžija je imao priliku da ga vidi u bioskopu, dok su ostali primorani da tragaju za kopijama na internetu.

“Samsara” je sanskritska reč koja kada bi se grubo prevela, značila bi: “točak života koji se neprestano okreće“. Iz samog naslova se može zaključiti peonta čitavog ovog neobičnog putopisa, a to je svakako traganje njegovog autora za tom jednom zajedničkoj stvari, odnosno niti, koja nas sve tako različite i drugačije povezuje i u svojoj najdubljoj esenciji ipak čini istim. Sniman u čak 25 država, u periodu od 5 godina, “Samsara” nas vodi preko svetih područja, ratnih zona, industrijskih kompleksa, pa sve do prirodnih bogatstava. Odsustvom svih vrsta naracije i dijaloga u startu čini “Samsaru” drugačijim dokumentarnim film, koja za razliku od većine ostvarenja ovog formata, podstiče publiku da sama na svoj način tumači uzbudljive sekvence i kadrove pune opijajuće i neverovatno kvalitetne fotografije.

“Samsara” u svom putovanja kombinuje antiku sa modernim i trudi se da na jedan artistični način oslika poreklo čoveka, dokle je stigao, kao i čitavo iskustvo njegovog življenja na ovoj planeti i u kakvim sve oblicima ono može biti.

“Samsaru” ne bih mogao da opišem kao klasičan putopis ili dokumentarni film, već kao lepo usmerenu meditaciju koja putem svojih snažnih prikaza hrani dušu i prosvetljuje u razumevanja cikličnog odnosa između čoveka i prirode. Fantastičan dokumentarni film, pravi odmor za oči i dušu. Obavezno pogledati remek-delo američkog reditelja i snimatelja.

NAPOMENA: Ako planirate da gledate ovo ostvarenje, obavezno to uraditi u najvećoj mogućoj rezoluciji. 

Ocena: 10/10

 samsara-2011-picture-2

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. uros

    Ima li negde prevod, ne mogu da nadjem, hvala.

  2. Boris

    Drago mi je što vidim da ljudi cene ovakve filmove.

  3. Pingback: Samsara (2011) - Dokumentarci Online | Besplatni Dokumentarni Filmovi

  4. Andrija

    Dobar film !! Na momente zastrasujuci ….Preporuka ko voli dokumentarce