Io e te – Me & You (2012)

“Io e te” je prvi film koji je cenjeni reditelj Bernardo Bertoluči () uzeo da režira posle 10 godina, i u isto vreme i prvi film koji radi na italijanskom jeziku posle čak 30 godina. “Io e te” pokazuje da Bertoluči još uvek nije izgubio osećaj kako da prenosi brige adolescenata na veliko platno, i ako sjajan u svom tonalitetu, Bertolučijevo novo ostvarenje fokusirano na priči male važnosti, će svakako podeliti mišljenja njegovih obožavaoca.Io_e_te_(film)

Priča filma “Io e te” se centrira oko Lorenca, 14-godišnjeg ne nešto preterano društvenog dečaka, koji preferira da svoje vreme provodi sam sa sobom. Umesto da uplati skijanje sa školom, Lorenco kao antidruštveno biće kakvo i jeste, odlučuje se da tih nedelju dana kojih je trebao da bude na ekskurziji, ipak u tajnosti provede sam, daleko od ostalih učenika, profesora i svojih roditelja. Lorenco uzima pare koje mu je majka dala da plati ekskurziju i kupuje namirnice koje će mu pomoći da preživi, skrivajući se u mračnom podrumu svoje zgrade. Međutim, iako je unapred smislio scenario za skoro sve moguće probleme koji mogu da ga sačekaju, Lorencov genijalni plan ipak nailazi na neočekivane prepeke kada njegovu lepo organizovanu i odlično priremljenu bazu infitrira njegova problematična polu-sestra Olivija, koja nema nikakav problem da Lorencu kompromituje plan ako je ne pusti da privremeno živi sa njim u podrumu.

Ova interesantna klaustrofobična priča malih važnosti, koja se razvija sporo, ali bez iti jednog dosadnog momenta, dosta zavisi od svojih aktera, kvaliteta njihovih perfomansa i hemije koje uspevaju da razviju na platnu. Vrlo je interesantno gledati ove likove jer koliko je njima teško međusobno da se povežu i saosećaju sa situacijama u kojima se nalaze, tako je i nama kao publici podjednako komplikovano da se poveženo sa antisocijanim dečakom i narkomankom, pošto su generalno kada se pogleda, vrlo antiatični, ali opet postoji nešto što nas drži zaintrigiranim i tera nas da hipnotisano pratimo njihovu zajedničku avanturu.io_e_te_bertolucci_2012 (3)

Iako većina kritičara nije nešto oduševljena kvalitetom glume, ja mogu reći da sam prilično zadovoljan onim što su  i . Većina negativnih reakcija dolazi direktno iz nezadovoljstva jer film kao film za mnoge ne nudi neki dubokoumni kontekst. Iako film kroz čitavo svoje trajanje navodi da će iz ovog vremena koje su proveli zajedno, Lorenco i Olivija izvući pouke, naučiti mnogo i odrasti kao ljudi, završnica ipak to ne potvrđuje što je za mnoge veliki problem, dok ja ovu odluku reditelja smatram sasvim realnom.

Bertolučijeva adaptacija istoimenog romana autora Nikola Amanitija () me je zaista zabavila jer baš kao u “Besieged“, centrira se oko zatvorenog obsesivnog narcisa koga spašava, odnosno ohrabruje da  se upusti u svet i živi život punim kapacitetom, jedna žena koja vuče podjednak nivo straha prema onome što se krije iza zatvorenih vrata, samo u drugačijem obliku. Meni se vrlo dopao ovaj minimalistični film, koji je većinskim delom snimljen u jednoj prostoriji. Iako nije klasičan Bertoluči (bar što se perverzija tiče), toplo preporučujem “Io e te” svima.

Ocena: 8/10

io-e-te_2012-1-800x533

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Ivana

    film je poezija čista. 10ka.