Turks Fruit (1973)

Naleteo sam na ovaj film na jednoj prilično gotivnoj listi najodvratnijih filmova ikada snimljenih. Bio sam spreman na razne šokove u svetu seksa i nasilja, što mi je npr. Takaši Mike (Takashi Miike) i isporučio u odličnom “Ichi The Killer“, ali se za ostale filmove ispostavilo da imam prilično dobar stomak.  Naravno, da je osnovni kriterijum te liste bila samo količina krvi i golotinje, ne bi svi ti filmovi završili na mom torentu, niti bi se na njoj našli naslovi poput ovog o kom upravo pišem. Tako se desilo da očekujući ko zna kakav horor završim sa jednom dirljivom melodramom i jednom od najuzbudljivijih ljubavnih priča koja sam video na filmu.uuMY8vVucyr1bArUUqYB8Ecd09U

“Turkish Fruit” je verovatno najznačajniji holandski film Pola Ferhuvena () koji će krajem osamdesetih početi da radi u Holivudu i snimiti niz odličnih filmova poput Robokapa (RoboCop), Totalnog opoziva (Total Recall), Niskih strasti (Basic Instinct) i Svemirskih vojnika (Starship Troopers). Namerno sam preskočio problematični “Showgirls“, ali o tome, možda, u zasebnoj recenziji.

Scenario za ovu ljubavnu priču je napisao Ferhuvenov dugogodišnji saradnik Žerard Suteman () po popularnom romanu jednog holandskog autora. Impulsivni, promiskuitetni vajar, posle niza devojaka sa kojima spava i od kojih skuplja svojevrsne suvenire (stidne dlačice, na primer), upoznaje mladu dobrostojeću riđokosu devojku iz konzervativnog okruženja. Kao vajaru, pa uz to i esteti, veliku ulogu u celoj priči igra i fizički izgled devojke, te se može reći da se Erik () konačno skrasio pored svoje savršene muze ili modela, Olge ().

Strastvenu vezu kao što je ova prati naravno dosta golotinje, mada je ona ovde iskorišćena i kao provokacija. Pored golotinje, Ferhuven koristi i scene sa krvlju, fekalijama, crvima, insektima i sličnim, ne bi li začinio film, kojem upravo ovakve scene daju specifičnu draž.

Gluma glavnih aktera je besprekorna i reditelj će nastaviti da sarađuje sa njima i na svojim narednim filmovima, ali ne treba zanemariti ni odlične sporedne uloge. Gluma je ovde utoliko bitnija, jer su glavni glumci upućeni jedno na drugo i ne mogu se osloniti na neke dramaturške preokrete ili stilizovanu montažu. Kamera je uperena u njih i neće se pojaviti nikakav švenk na eksploziju preko puta koji će skratiti scenu. Zapravo, nikakvih eksplozija neće ni biti, osim onih u raspoloženju protagonista. Ali upravo te eksplozije čine ovaj film vrednim.

Poznat još pod nazivom i “Turkish Delight”, ovo je prvi film u kom je Ferhuven pokazao svoj raskošni talenat i skrenuo na sebe pažnju holandske javnosti koja će kasnije ovaj film nagraditi kao najbolji holandski film dvadesetog veka. Preporuka za sve koji od ljubavnog filma traže nešto više od onoga što klasičan holivudski film može da nam ponudi, naročito danas.

Ocena: 9/10

autor recenzije: Vladan Maksimovićturksfruit1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

 1. bugabuga

  gledao ga prije godinu, fantastican film, cesto ga se sjetim 😀

  • slavko

   Kako se zove ovaj film Gorane? Turkish fruit, Turks fruit, turkish delight ili Turkish delices?

   • Originalno ime je "Turkish Fruit", ali kao što vidiš, može naći i pod drugim imenima. Proveri na netu.