Shotgun Stories (2007)

“Shotgun Stories” je visoko nagrađivani i cenjeni debitantski dugometražni igrani film izuzetno ambicioznog američkog reditelja, scenariste i producenta Džefa Nikolsa (). Ovaj mladi profesionalac je zaista na mala vrata ušao u svet filma, ali je već sa svega svoja tri ostvarenja uspeo da skrene pažnju na sebe i stekne ugled vrhunskog umetnika u očima ozbiljnih filmadžija.Shotgun_stories

“Shotgun Stories” prati dugogodišnji konflikt i prezir dva polu brata koji se rodio nakom smrti njihovog oca. Smeštena u ruralnom delu jugoistočnog Arkansasa među poljima pamuka, priča Nikolsovog filma pokušava da dočara do kojih bizarnih granica može da ode određeni sukob kada zavađene strane nisu spremne da se pomire i nađu se na pola puta.

“Shotgun Stories” je na prvi pogled jedan vrlo jednostavan i minimalistički film, ali kada se malo dublje udubimo, jasno možemo da vidimo da on oslikava jednu zaista mračnu i mučnu porodičnu tragediju Šekspirovih razmera.

Pored toga što je izvaredno napisan, “Shotgun Stories” je i maestralno režiran film. Ono što čini ovo ostvarenje toliko genijalnim jeste to što je Nikols pomoću jednog jednostavnog narativa sa vrlo malo dijaloga uspeo da iznese sav podtekst i prljavštinu koja se krije u dubini njegovih likova, a da opet zadrži tu toliko realističnu notu.

Kada smo već kod toga, ono što je vrlo bitno ovde i čini ovaj film toliko realnim jeste odluka reditelja da ne prikaže niti jednu stranu kao negativce, već kao ljude koji su dozvolili da ih želja za ostvetom i ličnom primitivnom satisfakcijom preraste kao racionalna bića. “Shotgun Stories” tako olako pokazuje tačno to zrno prezira koje se rodilo i procvetalo u patološku mržnju jer ga niko nije zatrpao kada je trebalo.

Ono što je isto jako bitno napomenuti jeste da je ovaj projekat fantastično odmerem. Niti jedan kadar nije loš, niti previše dugačak, ekspozicija je uvek perfektna, kao i fotografija, a dijalozi su u reč savršeno trimovani. Trebao bih da spomenem da “Shotgun Stories” ima i sjajnu muzičku pozadinu. Dok pišem ovu recenziju, naprosto i dalje ne mogu da verujem da je ovo debitantski film. Nikols je potpuno sam napisao, režirao i producirao ovakav projekat. Zaista neverovatan uspeh.

Posebno treba pohvaliti glumu u filmu. Majkl Šenon () se zaista impresivno pokazao. Kvalitet njegovog performansa u “Shotgun Stories” je izgleda bio početak redovne saradnje sa Nikolsom, pošto je Šenon nakon “Shotgun Stories” dobio zapažene uloge i u preostala dva filma ovog mladog umetnika. Ostatak kastinga je prilično anoniman, ali se isto tako pokazao u sjajnom svetlu.

Hvaljen od strane mnogih poznatih kritičara, pa čak i nedavno preminulog Rodžera Eberta (Roger Ebert),”Shotgun Stories” za sada deluje kao izvanredan početak jedne bogate filmske karijere. Nadam se da će Nikols nastaviti da ređa podjednako kvalitetne filmove. Posvetite vreme ovom ostvarenju, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim!

 

Ocena: 10/10stories_brothers

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?