300: Rise of an Empire (2014)

Iako je već u samoj najavi “300: Rise of an Empire” delovao kao jedan od najnepotrebnijih nastavaka ikada, ipak sam se odlučio da ne donosim unapred sud i pružim filmu fer šansu. Nasuprot tome što većina filmskih kritičara tumači “300” kao besmileno orgijanje u krvi, testosteronu i instagram filterima, ja gajim izuzetno pozitivno mišljenje prema Šnajderovom () filmu iz 2006. godine jer smatram da je u datom trenutku uspeo da ponudi nešto u potpunosti novo i osvežavajuće. Iako u svojoj osnovi jeste prilično tanak, makar što se same priče tiče, Šnajderov film je uspeo da razvije distiktivni stil koji je u poslednjih 8 godina neverovatno mnogo izrabljivan od strane brojnih filmskih profesionalaca.300_Rise_of_an_Empire

Priča filma “300: Rise of an Empire” prati grčkog generala Temistokla, koji se bori protiv masovne invazije persijskih sila predvođene samoproklamovanim bogom Kserksom i osvetoljubivom Artemisijom. Nakon što su hrabri Spartanci očuvali čast Grčke onemogućivši Persijance u rapidnom napredovanju, Atinjanin Temistokle ujedinjuje grčku vojsku i nastoji da drugu bitku s ovom silom dobije na moru.

Da se odmah razjasnimo i pobijemo sve nepotrebne diskusije, “300: Rise of an Empire”, baš kao i svoj prethodnik, ne pokušava da bude “istorijski film”, tako da je svako kukanje i pominjanje kako su neke istorijske činjenice zanemarene u potpunosti besmisleno. Ovaj projekat je zasnovan na istoimenom grafičkom romanu Frenka Milera (Frank_Miller), jednog od najpoštovanijih strip autora. Poenta ovog filma jeste da prenese temu INSPIRISANU događajima koji su se odvili u prošlosti i prezentuje je u jednom veoma energičnom i modernom svetlu.

Suština Šnajderovog filma iz 2006. godine jesu sekvence borbi i on je u osnovi skoro samo na tome zasnovan. Kroz projekat se provlači bitka za bitkom u kojima su najprimetniji izvrsni kadrovi kao i nezaboravni specijalni efekti. Svaki kadar je bogat fantastičnim bojama, odličnim uglovima kamere i fenomenalni kostimima. “300″ zbilja deluje kao umetničko delo. Svakom, pa i onom najasitnijem detalju je posvećena ogromna pažnja i trud. Kao posledica ovog projekta i njegove super kreativne montaže, u Holivudskim akcionim filmovima su se ustalile tzv. “Slow_motion” sekvence borbi koje zaista dižu adrenalin kod posmatrača.

E sada, apropo gore napisanog paragrafa, veliki problem filma “300: Rise of an Empire” leži u tome što se u potpunosti šlepa na trikovima i vizualnom izrazu koji nam je postao previše poznat. Izraelski reditelj Noam Muro () pored toga što vizualno i pripovedački ne doprinosi franšizi, on ubacuje i dodatni element fikcije koji je iz meni nepoznatog razloga proizveo vrlo loše reakcije kod fanova prvog filma. Da li je moguće da neko veruje da su se sekvence iz filma “300” zaista desile tako kako ih je Šnajder opisao? Element fikcije je više nego evindendat u prvom filmu.Eva-Green-in-300-Rise-of-an-Empire-2014-Movie-Image

Pored toga što se Muro šlepa na Šnajderovim trikovima i što odbacuje tu iluziju realnosti koju je priča nosila sa sobom, on se trudi da i znatno podigne intenzitet Šnajderovih već napetih akcionih sekvenci, što samo čini da “300: Rise of an Empire” doživimo kao ništa drugo nego još jednu eksploataciju popularnog koncepta. Što se tiče samih akcionih scena, u njima su logika i realnost u potpunosti izbačene. Mi ovde imamo prilike da gledamo grčke vojnike kako skaču sa stena na brodove u pokretu, jašu konje kroz vodu i vatru, mitološka bića, zapravo sve ono što bi svaki petogodišnji dečak urađen šećerom voleo da vidi. Film se u neku ruku sprda sam sa sobom, ali mislim da to ne radi dovoljno transparetno da bi šira publika ukačila tu ironičnu notu.

“300: Rise of an Empire” je znatno krvaviji i glasniji od svog prethodnika, ali je isto tako i jeftiniji što se tiče kvaliteta glume i efekata. Svaki lik u filmu je u potpunosti jednodimenzionalan, tako da nije ni čudo zašto je gluma prilično slaba. Najjači utisak je definitivno ostavila Eva Grin ( ), koja deluje zastrašujuće i nemilosrdno u svakoj sceni u kojoj se pojavi. Ostatak ekipe baš i nije sijao jer zaista akteri nisu imali drugi zadatak nego da se dernjaju i deluju zajebano.

Generalno gledano, “300: Rise of an Empire” je besmislena zabava puna testosterona, krvi i prenaglašenih i naivnih akcionih sekvenci koja može da zadovolji one koji nemaju nešto velika očekivanja od ovog izuzetno nepotrebnog nastavka. Iako su mnogi kritičari naprosto groženi filmom, lično smatram da je “300: Rise of an Empire” uradio ono što je želeo,  a to je da jeftino kapitalizuje na popularnom konceptu.

Ocena: 5/10300-Rise-of-an-Empire-HD-Poster

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. nemanja

    Meni se ni prvi deo nije svideo

  2. crna lampa

    Film jos nisam pogledao, zelim ga pogledati samo zbog Eve Grin, vidim da si je ti pohvalio tako da se unapred radujem 🙂