The Grand Budapest Hotel (2014)

U industriji u kojoj sve više profesionalaca izbacuje generične i nemaštovite projekte radi brze kapitalne dobiti, zaista je pravi praznik počeo da predstavlja datum kada se neki od autora koji i dalje neguje film kao umetnost, odluči da nam omogući da pogledamo ono na čemu je radio proteklih godinu-dve dana.The_Grand_Budapest_Hotel_Poster

“The Grand Budapest Hotel” je definitivno najisčekivanije ostvarenje koje se pojavilo na 64. izdanju Berlinskog filmskog festivala jer predstavlja do sada najambiciozniji projekat genijalnog reditelja Vesa Andersona  (Wes Anderson).

Kako oficijalni sinopsis kaže, “The Grand Budapest Hotel” rekonstruiše avanture Gustava H., legendarnog nastojnika čuvenog evropskog hotela između dva rata, i potrčka Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Film prikazuje krađu i povratak neprocenjivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Osmišljen kao priča unutar priče unutar priče, novi Andersonov film poseduje jedan nelinearni narativ koji nas provlači kroz tri različite decenije. Iako ovo zvuči pomalo komplikovano, Andreson je vrlo kvalitetan pripovedač koji zna da barata s tri različite “stvarnosti” tako da nikome ne bude teško da prati o čemu se zapravo radi u ovoj priči.

Kao i svaki prethodni put, reditelj Ves Anderson je uspeo da me oduševi svojim radom. Za sve one koji ne znaju, Anderson je jedan izuzetno neobičan filmski profesionalac koji vrlo često kombinuje cinizam i satiru sa izuzetno detaljisanim, šarolikim i donekle bizarnim vizualnim sekvencama. Iako se ovaj 44-godišnjak trudi da “suvim” i inteligentnim dijalozima većinskim delom radnju svojih filmova drži prizemnom, on sa druge strane propagira vizualni izraz koji je u potpunosti kontradiktoran gore pomenutoj ideji jer ubrizgava određenu bajkovitu notu tamo gde joj na prvi pogled nije mesto.

Naravno, kao i u svakom prethodnom Andersonovom ostvarenju treba napomenuti prelepu kinematografiju i maestralan kasting. Kamera beleži izuzetno detaljisane i interesantne kadrove, prelivajući ih zaista neopisivo lepim i neobičnim bojama koje će vam naprosto hraniti oči. Pohvale za ovakav genijalni vizualni identitet idu svakako Eni Atkins (Annie Atkins), dizajnerki koja je na neverovatan naćin uspela da realizuje sve Andersonove želje. Ovoj opijajućoj vizuelnoj predstavi znatno pomaže i odlična pozadinska muzika, koja kombinuje nostalgične tonove sa temperamentom likova u datom trenutku.The-Grand-Budapest-Hotel-Movie-2014-Images

Da bi u potpunosti razumeli i spoznali punu lepotu filma “The Grand Budapest Hotel”, neophodno je višestruko gledanje. Na prvi pogled sam film deluje previše intenzivno da se upije odjednom. “The Grand Budapest Hotel” je ispunjen inteligentnim humorom, bizarnim zapletima i likovima koji svoje emocije ne izražavaju na najtradicionalniji način. Iako na prvi pogled deluje da su odnosi ovih likova zasnovani na nesvakidašnjim dijalozima punim vickastih alegorija i uvreda, kada se malo dublje upustimo, možemo olako uočiti da dosta toga ipak leži u samim finesama. Siguran sam da će skoro svakom posmatraču ovaj film biti vizualno jako dopadljiv jer poseduje prelepe boje, izuzetno izdetaljisanu pozadinu i poseban osećaj u vazduhu koji je formiran pomoću prelepih pejzaža i dopadljive pozadinske muzike, ali ono na šta zaista svi treba da obrate pažnju jesu sitni detalji koji iako nemaju nekog direktnog uticaja na samu radnju, znatno produbljuju doživljaj i sve nas više uvlače u izmišljeni svet ovog genijalnog reditelja.

Anderson je zaista jedan od retkih reditelja koji toliko mnogo truda i strasti ulaže u svaki kadar. Naprosto je bizarno ne voleti njegove filmove, nevezano da li vam tematika leži ili ne. Sama kombinacija tonova u svakom kadru je dovoljna da vas zabavi, odnosno da vam pruži kompletni osećaj života onoga što autor prikazuje.the-grand-budapest-hotel-26-02-2014-18-g-888x489

Jedini problem gledanja filma “Grand Hotel Budapest” u bioskopu jeste što nije izvodljivo pauzirati svaku scenu i satima se gubiti po nadrealno intrigantnim detaljima koji se svuda kriju.

Ono što je dodatno interestatno jeste što je Anderson snimio ovaj film u tri različita formata, što samo dodatno pomaže svakom vremensku intervalu da ima zaseban identitet.

“The Grand Budapest Hotel” je definitivno Andersonov do sada najbogatiji film, barem što se same priče tiče. Pored klasičnog “coming of age” momenta koji je neretko tema Vesovih filmova, reditelj ovog puta ubacuje i dramu i misteriju, što samo dodatno povećava interesovanje kod publike. Iako ovom projektu polazi za rukom da “ukrasi” sam sadržaj kada su Vesova ostvarenja u pitanju, on ne uspeva da prikaže ono što “The Royal Tenenbaums” i “Rushmore” čini toliko posebnim, a to je taj momenat u kojem protagonisti naprave tu snažnu emotivnu konekciju koja će nas proganjati danima posle gledanja filma.

Kao i svaki prethodni Andersonov film, “The Grand Budapest Hotel” se može opisati kao stilski podosta bogata dramatična komedija koja ukršta sudbine velikog broja izuzetno slikovitih i nadobudnih likova. Veliki deo užitka gledanja  nekog od Andersonovih filmova čini sama igra prepoznavanja aktera koji se radovno pojavljuju u njegovim ostvarenjima. Kao što to tradicija nalaže, svoje minute u filmu ovog 44-godišnjeg američkog reditelja zabeležili su Džejson Švarcman () i Bil Marej (). Od povratnika na Andresonov set ovde još imamo Vilijema Defoa (), Ovena Vilsona (), Edriena Brodija (), Edvarda Nortona () i Harvija Kajtela (), ali oni nisu toliko česti kao gore pomenuta dvojica.maxresdefault

Pošto bi bilo izuzetno debilno da sada komentarišem performans svakog aktera posebno, fokusiraću se na one koji su ostavili najsnažniji utisak na mene. Prva zvezda filma je definitivno Ralf Fajns (). Iako na papiru Gustav H deluje kao lik koji nikako ne ide uz ovog aktera, Fajns je u potpunosti uspeo da se izgubi u liku i pruži nam jednog slatkorečivog i isfeminiziranog vlasnika hotela koji naprosto osvaja svojim budalastim šarmom. On odličnu podršku ima u mladom Toniju Revoloriju () s kojim formira jedan vrlo sladunjav duo. Ostatak glumačke ekipe je zaista kvalitetan, ali se niko više nije toliko istakao da bi ga sada posebno pominjao.

“The Grand Budapest Hotel” sadrži sve one detalje koji se smatraju kao “trademark” u Andersonovim filmovima. Ovo ostvarenje poseduje prelepu fotografiju, bogate i fenomenalno izdetaljisane setove, inteligentne i vickaste dijaloge, slikovite i pomalo uobražene likove, klince kao protagoniste, neodoljivu dozu nostalgije, kompleksne familijarne odnose, večnu i neiscrpnu ljubav, dezene s neobičnim geometrijskim oblicima i naravno, Bila Mareja.

Ne znam za vas, ali meni je izuzetno bitno da film poseduje neku svoju zasebnu stvarnost i da me prelepim opisom, kako scene, tako i likova i situacije, natera makar na tren da se nađem u njegovom svetu. “The Grand Budapest Hotel” je jedan od najlepših i najduhovitijih filmova koji sam u poslednjih ne znam ni sam koliko vremena pogledao. Apsolutna preporuka!

Ocena: 10/104

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

12 Comments

 1. Staayas

  "i naravno, Bila Mareja." 🙂
  Potpuno delimo utisak, odlična recenzija.

 2. Otpisani

  Možda i najbolji film koji sam odgledao u poslednjih par godina. Inače nisam preveliki fan Wes Andersona, ali me je film raspametio. Izašao sam iz sale pun neke energije koja je odavno nestala, i sa osveženom ljubavlju prema filmu koja se takođe polako gasila nakon gomile gledanog smeća.

  Neverovatan film, i naravno, sjajna recenzija.

 3. Stasa

  Nema ga nigde na netu 🙁

 4. Ana

  savrsen film. jedna vizuelna, glumacka i rezijska bomba! slazem se u potpunosti…

 5. Milos

  Film je amaaaaaaziiiiing :))))))) Veoma duhovit i drugaciji.

  • Mitko

   Ako ti se svidelo sto je drugaciji onda odngledaj jos par njegovih filmova (Wes Anderson)

 6. Nebojsa

  Da li iko moze da pomogne u vezi sa nalazenjem ovog filma,jer nisam bio tu kada se prikazivao u bioskopu??? Hvala

 7. Vlada

  Fenomenalan film,odlicna recenzija.

 8. say

  Vizuelno fenomenalan.Radnja meni potpuno neinteresantna .

 9. alex

  Film me je raspametio, od sad gledam sve fimove Wes Andersona. 🙂

 10. karmela

  Film koji osvaja sva čula i daje vam neki nadrealni doživljaj.