The Rocket (2013)

Ono što sam oduvek zamerao Akademija filmske umetnosti i nauka jeste to što nikada nije napravila posebnu kategoriju u kojoj će nagrađivati decu koja se ističu svojim fenomenalnim radom na filmu. Iako je većina njih i dalje smatrana ameterima, nevezano za to na koliko su projekata već radili, njima je svakako i najmanje prepoznavanje talenta i više nego bitna stvar u izgradnji samopouzdanja i daljeg odnosa prema filma kao njihovog životnog poziva.The_Rocket_poster

Pošto svakako ne rade za neke značajne pare, bar ne većina, ono što predstvalja najveći benefit za “mališane” u ovom biznisu jeste definitivno sama prilika da rade na filmskom setu, uče terminologiju i stiču razumevanje dinamike koja čini sam proces kreiranja filma toliko interesantnim. U ovoj surovoj industriji gde veliki broj kako maloletnih, tako i punoletnih “radnika” svakodnevno odlazi u zaborav, izuzetno je bitno dobiti i najtrivijalnije nagradice, diplome ili čestitke koje će, kada se situacija promeni, što je neizbežno, posvedočiti da je doprinos dotičnog/ne u određenom momentu bio uvažen i cenjen.

Raditi sa decom na filmu niti malo nije laka stvar. Pre nego što dodeli ulogu određenoj individui nižeg uzrasta, reditelj mora da obrati pažnju na znatno više faktora nego što to inače radi sa starijim glumcima. Pošto nemaju dovoljno iskustva, niti baš znaju da manipulišu svojim emocijama kao punoletni glumci, reditelj pre nego što zaposli određenog klinca, mora svakako da obrati pažnju na to da li se sam temperament dotičnog/ne uklapa u opis lika. Doduše, bar bi tako trebali da rade.

Da sada ne bi nešto preterano dužio ovu kritiku, saseću priču o deci glumcima ovde, pa ću je nastaviti nekom drugom prilikom. “The Rocket”, iako produciran u Australiji, predstavlja projekat koji potiče iz Laosa. Priča ovog filma nas upoznajem s Ahlom, dečakom za koga njegova porodica i lokalni meštani smatraju da donosi nesreću, pošto je rođen kao blizanac. U nadi da  ih ubedi u suprotno, ovaj dečak motiviše svog oca, baku i dvoje izbeglica da krenu s njime u potragu za boljim i plodnijim tlom. Na putu kroz minska polja Laosa, ova neobična grupa nailazi na jedno takmičenje u pravljenju raketa. Videvši ovo kao idealnu priliku da dokaže da nije maler, Ahlo prihvata izazov  i ulaže svu svoju energiju da napravi raketu kakvu Laos još uvek nije video.

Kim Mordent (), australijski reditelj i scenacista, uzima temu s kojom se već dobro upoznao dok je radio na svom dokumentarnom filmu “Bomb Harvest” i implementira je u jednu divnu i srceparajuću coming of age priču, koja iako poseduje određenu političku notu, svakako se bavi i drevnim običajima jednog naroda.

Ono što je definitivno najjača strana ovog filma jeste to što se u svakom kadru osećaj da je projekat realizovan iz ljubavi, a ne zbog para. Reditelj svaku svoju scenu i lika prilično neguje i ceni, i to je više nego evidentno na ekranu. Iako su glad, siromaštvo, zatucanost i druge post ratne posledice glavne teme ovog filma, ono što projektu “The Rocket” daje tu vedru i veselu stranu koja je osvojila razne tipove ljubitelja filma na brojnim festivalima, jeste svakako sam opis likova.large_The_Rocket_3

U centru samog filma imamo  i . Hemija između ovo dvoje mališana je naprosto neodoljiva. Sitthiphon u potpunosti briljira kao Ahlo. Zaista davno nisam imao priliku da vidim neko dete koje se toliko lepo snalazi ispred kamera. Kada već pišem o glumi, želeo bih posebno da istaknem i Sutepa (), koji je naprosto urnebesan kao neka vrsta imitatora Džejmsa Brauna (James Brown).

Tehnički gledano, “The Rocket” je sasvim lepo realizovan film. Prelepa fotografija uspešno prenosi bogatu vegetaciju Laosa i prikazuje situaciju te regije onakvom kakva zapravo jeste, bez klasične američke filmske cenzure.

Iako je rađen po sada dobro poznatoj “comic of age” pripovedačkoj formuli, “The Rocket” poseduje taj neki specifični šarm koji će samo iskustvo gledanja filma učiniti u potpunosti novim, nevezano za to što nam je narativna struktura i više nego poznata.

Pored toga što ne doprinosi ništa novo i revolucionarno, “The Rocket” predstavlja jedan zaista lep film koji nas malo bolje upoznaje sa običajima i situacijom na Laosu pomoću jedne divne i sladunjave priče o dečaku koji je samo želeo da pokaže da vredi više nego što to ljudi u njegovoj okolini smatraju. Topla preporuka! Pogledajte ovaj film i spoznajte zašto je osvojio preko 20 nagrada i nominacija na brojnim cenjenim filmskim festivalima.

Ocena: 8/10large_The_Rocket_1_PUBS

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Matilda

    Sutra mi je rodjendan. Da li bih mogla da dobijem poklon u vidu recenzije filma Leon: The Professional? 🙂 Upiskila bih se od srece :))))

  2. Darko

    ima li prevoda za ovaj film?