Sex, Lies, and Videotape (1989)

Iako je zaista u svojoj karijeri ređao svakakve naslove, kako različitog kvaliteta, tako i stila, Stiven Soderberg () je reditelj čija ostvarenja ne propuštam. Kao što sam već  napisao u kritici za film “Haywire“, Stiven Soderberg je prema mojim standardima izuzetno interesantan reditelj jer obožava da eksperimentiše u svojim filmovima tako što odbacuje razne norme i pravila određenih žanrova koja se smatraju standardnim u modernoj kinematografiji.Sex_Lies_and_Videotape

Soderberg pored komercijalnih filmova poput “Ocean’s_Eleven”, “Erin_Brockovich”, “The_Informant”“Contagion”, ume da se pojavi i sa nezavisnim i vrlo provokativnim projektima kao što su “Schizopolis“, “The_Limey“, “The_Girlfriend_Experience” i “Kafka” koji zbog svoje izuzetno skromne realizacije i neortodoksnog kombinovanja elemenata, iako izuzetno kvalitetni, nikako ne uspevaju da dobiju simpatije šire publike. Jedan od takvih filmova je svakako i “Sex, Lies, and Videotape”, koji iako ima sada već skoro pa kultni status, i dalje uspeva prilično radikalno da deli mišljenje publike.

Priča filma “Sex, Lies, and Videotape” prati En, donekle aseksualnu domaćicu, koja živi u neznanju da joj suprug već izvesno vreme spava s rođenom sestrom. Po dolasku njegovog bivšeg cimera iz fakultetskih dana koji pati od bizarnih seksualnih fiksacija, Džon, En i Sintija upadaju u situaciju da moraju da se suoče sa svojim unutrašnjim demonima i vide šta je to što ih zapravo tera da tumače seks tako kako ga trenutno doživljavaju.

Iako je nominovana za oskara i osvojila je čak tri nagrade na prestižnom filmskom festivalu u Kanu, ova niskobudžetna drama nikako nije uspela da dobije značajnije reči hvale od strane šire publike jer je Soderberg u ovom filmu akcenat znatno više bacao na konverzaciju nego na sama dela. Pomoću izuzetno kvalitetnih i smelih dijaloga, “Sex, Lies, and Videotape” nam zapravo nudi znatno intimniji pogled u živote ovih četvoro seksualno isfrustriranih individua od samog gledanja čina opštenja. Svaka konverzacija među likovima je toliko precizno konstruisana, bez ikakavih pretencioznih momenata, da automatski stvara taj neki osećaj autentičnosti koji će nas bukvalno hipnotisati i naterati da bez daha upijamo svaku njihovu reč.

“Sex, Lies, and Videotape” je definitivno jedini film koji u potpunosti kapitalizuje na Soderbergovom talentu. Reditelj ovde s ogromnom dozom zrelosti prilazi ovoj uvek osetljivoj temi i izuzetno pažljivo je brusi uz pomoć prizemnih dijaloga i realnih opisa likova. Ono što je ovde izvesno jeste da je autorov cilj bio da se bavi seksom kao tabuom, a ne da koristi isti u eksploatorske svrhe.laurasangiacomoslv

Ono što sam oduvek voleo kod filmova ovog reditelj jeste to što velika većina njegovih projekata sadrži taj toliko dobro spakovani element iznenađenja gde nas reditelj tokom 3/4 filma navodi da mislimo jedno, samo da bi nam u finalnom činu pokazao šta nam je zaista sve vreme spremao “iza leđa” dok smo naivno pratili taj toliko očigledni “trag mrvica”. Isti slučaj je i u “Sex, Lies, and Videotape”. Soderberg ovde sebi daje dovoljno vremena i slobode da postavi scenu i upozna nas sa likovima. Mnogi su kritikovali ovu odluku reditelja, govoreći kako je uvod u film izuzetno spor i beznačajan, ali ja se nikako ne mogu složiti s time.

Glumačka ekipa se zaista sjajno pokazala u ovom filmu. Najjači utisak je definitivno ostavio Džejms Spejder (), mada ni Andi Mekdovel (), ni Laura San Gjakomo () nisu ništa slabije od njega. Performans Pitera Galagera () je definitivno lestvicu ispod prethodno pomenute trojke, mada se ni on nije obrukao.

“Sex, Lies, and Videotape” je jedan izuzetno kvalitetan minimalistički film koji ne pokušava da razvali svoju priču van realnih proporcija, niti se oslanja na kakve jeftine trikove da bi istu učinio šokantnijom i prihvatljivijom kod šire publike. Ono što čini ovaj film vrednim gledanje jesu svakako izvrsni dijalozi i fantastičan opis likova koji služe kao idealni primeri da se priđe osetljivoj temi i malo drugačijeg ugla.

Topla preporuka svim ljubiteljima nezavisnog i smelog filma.

Ocena: 8/10esCRA7XoKR95PmbzmcbrfhcXQNN

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?