Whiplash – Ritam ludila (2014)

Verovali ili ne, kvalitetan odabir muzičke pozadine može itekako da utiče na uspeh određenog projekta. Iako na prvi pogled možda ne deluje tako, muzika u filmovima igra izuzetno važnu ulogu kada je postavljanje određene atmosfere u pitanju.

Muzika služi kao alat pomoću kojeg filmadžije komuniciraju sa publikom na emotivnom nivou.Whiplash_poster Oni odabirom određenih pesama u specifičnim situacijama govore da li se subjekti nalaze u dobrim ili lošim situacijama.

Lepo uklopljena pesma sa scenom može da pruži reditelju taj luksuz da bez ikakve upotrebe dijaloga objasni odnos likova, kuda situacija vodi i šta je to što oni osećaju, a nisu spremni na glas jedni drugima da saopšte.

Shvativši moć muzike u filmovima, reditelja Demijen Čazil (Damien Chazelle) se odlučio da u svom drugom dugometražnom igranom filmu pruži muzici priliku da iz drugog plana pređe u prvi, i postavi se kao noseći alat, kada je u pitanju pripovedanje priče koja se krije iza naslova “Whiplash”.

Radnja filma “Whiplash” prati mladog Endrua Nejmana (Miles Teller), studenta prve godine i ambicioznog svirača bubnjeva, koji pokušava da postane najbolji džez bubnjar na svetu. On svaki dan marljivo vežba, daje svojih 110%, ne bi li što brže moguće ostvario svoj cilj.

Jednog dana, Terens Flečer (J.K. Simmons), profesor poznat po svom učiteljskom talentu i zastrašujućim metodama, dolazi u situaciju da čuje mladog Endrua kako svira. Na prvi utisak zaintrigiran kapacitetima mladićevog talenta, Flečer dovodi nadarenog bubnjara u svoj bend, te na taj način zauvek menja njegov život.

Endruova strast ka postizanju savršene forme vrlo brzo prerasta u opsesiju, koju nemilosrdne metode njegovog učitelja teraju do granica bizarnosti i privremenog ludila. Pre nego što je uopšte stigao da se oproba kao pravi muzičar, Endru dolazi u situaciju gde treba ozbiljno da se brine za svoju buduću karijeru, kao i mentalno zdravlje.

Zasnovan na nagrađivanom istoimenom kratkom filmu, “Whiplash” se vraća kao znatno ozbiljniji projekat na Sandens u nadi da ponovo osvoji srca publike i žirija.

Pored tone izvanrednih kadrova, prelepe fotografije i opijajućeg ritma, ono što svakako čini “Whiplash” toliko dopadljivim jeste taj sam odnos između Endrua i njegovog učitelja, koji je znatno više opisan muzikom, nego rečima.  Oba lika su prezentovana kao izuzetno sujetne, jake i fokusirane individue koje niti u jednom momentu ne ukazuje otvorenost prema bilo kakvim kompromisima.

Gledajuću naelektrisanu dinamiku koju ova dva subjekta proizvode, neobrojivo mnogo puta tokom trajanja filma sam se zapitao: “Ko će prvi da pukne, stena ili Sizif?

tn_gnp_et_1011_whiplash

Pored samog reditelja, mislim da je Majls Teler najviše dobio od ovog filma. Poznat po svojim rolama u sladunjavim komedijama, Majls nikada ranije nije imao ozbiljniju priliku da testira svoje glumačke kapacitete i pokaže se publici u nešto drugačijem svetlu. “Whiplash” je za njega definitivno tranzitni film. Apsolutno sam siguran da, nakon svega što je pokazao ovde, mladi Teler neće imati neke jače prepreke na putu ka ozbiljnijim filmskim setovima.

Kad već pričamo o kvalitetu glume, svakako treba napomenuti i doprinos J.K. Simonsa, koji je više nego jeziv u nekoliko navrata tokom filma. Iako takođe poznat po svojim komičnim rolama, Simons se ovde pokazuje u sasvim drugačijem svetlu. Njegova interpretacija beskompromisnog perfekcioniste je jedan od nosećih stubova uspeha ovog filma.

Kada sve ovo ispišem i ponovo razmislim o tome šta sam sve video ovde, zaista mi je neverovatno koliko je ovaj mladi reditelj uspeo mnogo da izvuče iz toliko limitiranih resursa. Snimljen na svega par lokacija, sa dosta siromašnim budžetom i kastingom koji baš i nije beležio neke ozbiljnije role pre ovog projekta, autor filma “Whiplash” je uspeo da prevaziđe sva moguća očekivanja i postavi svoje novo ostvarenje kao naslov koji je itekako vredan svih svojih pet nominacija za Oskara.

Izvanredan film. Topla preporuka!

Ocena: 9/10

TAGOVI:

film
kakav je film
recenzija
whiplash

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. misko

  JK Simons (a.k.a. Shillinger) fenomenalan
  Topla preporuka svima

  • Ilija

   ja tog coveka ne mogu da smislim organski od uloge Shillingera, a nisam jedini
   to samo govori o tome koliko je on pokidao tu ulogu 😉

 2. Јована

  Филм је на мене оставио снажан утисак.Креативан.Инзваредна глума.Интересатна тема.Џез музика. Вредан је трошења драгоценог времена.

 3. ivan

  Neuobičajen, jednostavan a tako kompleksan i kreativan film

 4. Vladimir

  J.K. Simmons pokidao. Bonus, jazz kao tema, što nije tako često u savremenom filmu.

 5. Бранко

  Нећу да трошим сувишне речи на то колико је овај филм добар пошто је већина тога речено што у критици, што у коментарима али постоји једна ствар коју нико није споменуо а која је оставила изузетан утисак a то је вежба, вежба, вежба….Да би био најбољи мораш да радиш највише. мораш да оставиш кул девојку, мораш да крвариш и мораш да се посветиш. Таленат као такав не постоји него је он еквивалентан искључиво жељи,вољи и посвећености. То је фантастична порука коју овај филм носи.
  И за крај: "Not quite my tempo" 🙂

 6. kaplarbranko

  Izuzetan film! Veoma inspirativan! Prikazuje težnju ka savršenom, bez obzira na sve, gde cilj apsolutno opavdava sredstva! J. K. Simmons – fenomenalan!

 7. Pingback: Kakav je film?La La Land (2016) - Iz ugla osobe koja ne voli mjuzikle

 8. Tomash

  Čista 10-ka od filma! Bezobzirno bi bilo dati manje od te ocjene, za tako savršen film!