Divljina – Wild (2014)

Oduvek sam voleo da gledam filmove koji prikazuju sopstvenog subjekta kako bespomoćno traga za nekim dubljim smislom života i nesretnih okolnosti koje su ga zadesile. U ovakvim filmovima, mi uglavnom imamo priliku da se upoznamo sa junakom koji teži da bude jedini stabilni stub u svetu koji stoji na klimavim nogama.

wild_ver2

Iako podložan raznim uticajima, ishitrenim odlukama i skupim greškama, naš protagonista je uvek taj koji pokušava da pronađe dublji smisao u svemu što ga okružuje. On je spreman da se bori za sebe, i niti u jednom momentu ne želi da prihvati svoju sudbinu kao takvu.

Naš heroj možda stoji izgubljeno na raskrsnici života, ali je itekako dovoljno hrabar da rizikuje i krene jednim putem, bio on ispravan ili ne.

Hteli mi ili ne, ovakvi filmovi nas često inspirišu da baš kao i sam glavni akter, krenemo da analiziramo svoj život i pokušamo da pronađeno odgovore na pitanja koja su nam zauvek ostala nepoznata.

Zašto je baš moralo to tako da se desi? Da sam drugačije postupio, da li bih bio ovde gde trenutno jesam? Da li išta zapravo zavisi od mene, ili sam ja samo reakcija na veće sile koje se neprestano sudaraju iznad moje glave? Da li sam suviše mali da bi se išta pitao?

Bilo kako bilo, ovakvi filmovi retko koga ostavljaju ravnodušnim. Zašto? Zato što u svojoj narativnoj konstrukciji nude problem koji svim silama teži da bude rešen.

“Wild” je upravo jedan od takvih filmova. Osmi po redu dugometražni igrani film kanadskog reditelja, Žan-Mark Valea (Jean-Marc Vallée), nas upoznaje sa Šeril Strejd, devojkom sa problematičnom prošlošću, koja se odlučuje da prepešači 160 kilometara duž obalu Pacifika, ne bi li skrenula misli sa ogromne tragedije koja ju je nedavno zadesila.

Baš kao i prethodni  film ovog reditelja, “Wild” je inspirisan istinitim događajima. Rađen po romanu Šeril Strejd “Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail“, ovaj film nas vodi na putovanje sa istoimenom junakinjom, koja očajnički traga za nekom duševnom harmonijom i dubljim razumevanjem onoga što ju je zapravo naterano da skrene sa pravog životnog puta i nađe se u egzistencijalnom čištilištu.

Baš kao i u “Dallas Buyers Club”, Vale još jednom uspeva da prikaže jednog kompleksnog subjekta. On ga još jednom uzima u ruke,  guli mu sve slojeve i pruža nam priliku da formiramo jedan dubok i intiman odnos sa individuom koja izgubljeno traga za lekom protiv svojih dubokih rana.

FOX_8524.psd

Scenarista Nik Hronbi (Nick Hronby) je savršeno razumeo suštinu romana, što je rezultiralo tome da dobijemo jednu skoro pa brisanu platformu, bez ikakvih nepotrebnih distrakcija, na kojoj će nam sam subjekat tokom trajanja filma otkriti uzrok problema, i način na koji on kao kancer jede sve što mu stane na put.

“Wild” je zaista jedan prelepo snimljen film koji pored opijajućih pejzaža ilustruje protagonistkinju koja sa sobom vuče ogroman teret na leđima, doslovno i metaforički.

Meni se zaista ovde dopada to što se reditelj odlučio da izbaci brojne zamorne i pomalo banalizovane metafore koje se u knjizi mogu naći na skoro svakoj stranici, i zameni ih slikama i povremenom naracijom koja za cilj ima da iskomunicira ono što se nalazi unutar Šeril, a i u putnicima sa kojima joj se put ukršta tokom trajanja filma.

Iako poseduje nelinearan narativ, priča filma “Wild” zaista lepo teče. Pored jedne idiotske scene u kojoj dobijamo malo nepotrebnog nadrealizma, film nema neku značajniju manu koja bi mi narušila generalni utisak. Sam kraj filma je izuzetno jak i smatram da na jedan vrlo hrabar i smeo način zaokružuje čitavu priču.

Reese Witherspoon in Wild

Iako nikako nisam njen ljubitelj, moram da priznam da je Ris Viterspun (Reese Witherspoon) odradila fenomenalan posao. Ovo joj je apsolutno najbolje izdanje na filmu. Njeno bledo i po malo tupavo lice dobija određenu oštrinu i dozvoljava joj da u potpunosti utone u ulogu koju portreiše. Ris je zaista neustrašiva u ovom filmu. Da mi je neko rekao da ću je hvaliti, ne bih mu verovao.

Vidi se da je radila sa rediteljem koji tačno zna šta hoće, i kako to da izvuče iz svojih aktera. Apsolutno zaslužena nominacija za Oskara.

Kako bih izbegao gomilu komentara kao što su: “Šta je bolje? Film ili knjiga?“; napisaću odmah ovde da su drugačiji. Iako knjiga više ocrtava unutrašnje stanje subjekta, mislim da film daje jednu potpuno novu dimenziju čitavoj ovoj smeloj i uzbudljivoj priči.

“Wild” je vrlo kvalitetan film koji je definitivno vredan vašeg vremena. Preporučujem ovaj naslov svim onim filmadžijama koji vole da gledaju egzistencijalne drame.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. jennifer

  Aj napisi i recenziju za "Cake", bas me zanima…

  • filmofil

   jel si gledala "Cake" ? Ne tako los performans Anistonove(stavise) koliko je film traljavo i brzopleto sazet u sat i po!!!

 2. Tijana

  Pogledacu ga prvom prilikom. Poslednje sto sam odgledala je The Wolf of Wall Street i odusevljena sam filmom. Interesuje me koji su filmovi koje si ocenio desetkom?

 3. jelena

  1100 milja je preko 1700km 🙂

 4. djele

  Sasvim slucajno sam otkrio ovaj sajt kada sam trazio na netu neke predloge za film posto mi vise nista nije palo na pamet sta da gledam. Svidja mi se sajt….svaka cast. Ostacu jos malo da vidim sta si jos pisala.

  p.s Ubaci neke reklame (adsense i sl.) stvarno nije fer da radis dzaba.

 5. alex

  Prvo sam procitala knjigu, pa sam pogledala film i upravu si, drugaciji su (dosta toga je izbaceno, a neke scene su i izmenjene) ali mi se film svideo i pored svega toga.

 6. Dragan

  Gledao sam film, nije los. Hvala na rezenziji. Na pocetku si napisao da volis filmove gde subjekt traga za smislom, kao u ovom slucaju. Da li bi mogao da mi navedes jos neki takav film…

 7. Pingback: Kakav je film?Big Little Lies je fantastična TV drama koja nagrađuje strpljive gledaoce