Zatvorenici – Prisoners (2013)

Kanadski reditelj i scenarista  je 2010. godine sa svojim filmom “Incendies” oduševio zaista veliki broj filmadžija, uključujući i mene. Iako je te godine izgubio trku za oskara u kategoriji najbolji strani film od “In a Better World” Suzan Bir (), njegovo ostvarenje je definitivno uspelo u svojoj misiji, a to je da Denisa probije tamo gde treba, da ga upozna sa ljubiteljima filma širom sveta i omogući mu da već u skorijoj budućnosti radi na znatno skupljim projektima.Prisoners2013Poster

Posle tri godine pauze, kanadski reditelj se vraća sa naslovom “Prisoners” koji pored toga što sadrži sve elemente jednog dobrog krimi trilera, poseduje i takva imena u svom kastingu koja automatski privalače veliki broj filmadžija u bioskope.

Oficijalni sinopsis filma “Prisoners” je sledeći: Tokom proslave Dana zahvalnosti susedi i prijatelji, Doverovi i Birčovi, shvataju da su im ćerke nestale. Njihovi roditelji shvataju da su devojčice kidnapovane. Nakon neuspele potrage policije, otac jedne devojčice, Keler Dover odlučuje da uzme pravdu u svoje ruke, suprostavljajući se mladom detektivu Lokiju, koji je zadužen za slučaj.

Naravno, jasno je da ovaj kratak sinopsis opisuje radnju u najgrubljim crtama i da “Prisoners” tokom svojih 153 minuta trajanja nudi brojne okrete i podzaplete koji ovom dosta eksploatisanom konceptu daju originalne crte koje će učiniti čitavo iskustvo gledanja filma vrednim vašeg vremena i pažnje.

Iz samih promotivnih materijala se može videti da je “Prisoners” jedan izuzetno smeo, zreo i kompleksan krimi triler koji sa puno pouzdanja izlaže svoj sadržaj. Iako sadrži nekoliko fundamentalnim grešaka, kao što su predvidivost brojnih okreta u priči, ovaj triler je tokom čitavog svog trajanja uzbudljiv, promišljen i potkovan fantastičnim performansima izvanredne glumačke ekipe.

Pre nego što se upustim u komentarisanje narativa i svih ostalih tehničkih detalja, želeo bih odmah da istaknem najjaču stranu ovog ostvarenja, a to je svakako gluma. Davno nisam imao priliku da gledam film gde je svaki akter bio apsolutno jedini pravi izbor za ulogu koju tumači.maxresdefault

Kao čovek koji je najviše vremena proveo na ekranu, Hju Džekman () je zaista genijalan u svakom minutu u kojem ga gledamo. Ovo je definitivno njegova najbolja uloga u karijeri. Iako su se i Džejk Džilenhol () i Terens Havard () sjajno pokazali, smatram da je ipak jedini ko ovde može da parira Džekmanu Pol Dano (), čiji je performans definitivno priča za sebe. Dano je apsolutno jeziv u svakoj sceni (ali na dobar način). Njegov silovateljski izgled i neprijatno smiren glas donose taj dodatni mrak već prilično mračnoj atmosferi. Kad smo već kod jezivog eksterijera, treba svakako pomenuti i dobrinos Melise Leo () ovom ostvarenju.

Iako je “Prisoners” tehnički izuzetno kvalitetan film i zaista neverovatno lako uspeva da balansira svoj izuzetno opširni i kompleksni narativ, ono što smatram da fali ovom ostvarenju jeste taj neki faktor iznenađenja koji genijalne trilere razdvaja od dobrih. Niti jedan okret u filmu nije naivan, ali je opet nekako previše predvidiv. Svaki malo iskusniji geledalac će moći da dođe do rešenja pre aktera filma. Naravno, ne govorim da film treba da zalazi u apstraktno samo da bi bio drugačiji, ali smatram da je jedna od osnova ovog žanra da publiku navodi u suprotnom pravcu i da je onda iznenadi u trećem činu.

No, na stranu sve ovo, “Prisoners” je zaista jedan kvalitetan i izuzetno mračan i napet triler, pun izvanrednih kardova, sjajne fotografije i fenomenalnih performansa. Predlažem vam da pogledate ovaj film jer imam neki osećaj da će biti među ozbiljnijim kandidatima trci za oskara ove godine u raznim kategorijama.

Ocena: 8/10prisoners-image03 (1)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...