Nasilna vizualna predstava, u nadi da prekrije užasan scenario. Reditelj je zaista napravio veliki propust sa zapletom na ovom filmu, propustivši šansu da napravi nešto zaista sjajno, pošto je imao sjajne uslove za to. Umesto da dobijemo film godine, Džekson je napravio projekat koji jedino apeluje devojčicama od 10 do 16 godina, kao i ženama koje imaju slabo srce ka bajkama. Ovakva realizacija je u konfliktu  sa knjigom po kojoj je reađena jer smanjuje obim publike.

Čitava koncetracija je bačena na vizualno iskustvo, koje iako ima puno smelih boja , mnogo podseća na neke “Diznijeve” momente. Razumem da je to podsvest devojčice, i da iz nje se formira čitava sredina, ali opet…već viđeno. Reditelj totalno promašuje smisao knjige, dubinu i  inteligenciju priče, koja opisuje tugu jedne devojčice i njenih roditelja. On ove faktore  totalno zanemaruje i gubi se u prevelikom simbolizmu. Likovi Piteru Džeksonu (Peter_Jackson) ne predstavljaju ništa drugo nego objekte da manipuliše njima sa još više CGI_animation– a, žrtvujući razvoj njihove priče zarad devojčicinog izgubljenog tumaranja u čistilištu, i to bez ikakve kompleksonsti i procesa žaljenja. Iako “Lovely Bones” u sebi ima kvalitetnu glumačku ekipu, ona ipak nije dobila mnogo šansi da pokaže svoj talenat. Solidne, ali ne ibilstave predstave. Stenli Tuči (Stanley_Tucci) se najviše istakao kao jezivi ubica koji inače ne bi trebalo da bude među glavnim likovima, još jedna od Džeksonovih pogrešnih interpretacija. Glavna akterka, Saoirse_Ronan lepo portreiše svog lika, iako totalno odstupa od onog u romanu. U knjizi ovaj lik poseduje kompleksu konfliktnu nevinost u više nivoa, dok u filmu biva prezentovana isključivo kao anđeo.

Reditelj nije ništa uradio po tome da održi kvalitet koji je knjiga posedovala. Dva sveta su mogla biti mnogo realnije, preciznije približena jedno drugom, a baš zbog toga  ni u jednom momentu nismo osetili težinu tuge realnog sveta, niti dubinu spiritualnosti drugog koje je autor jasno opisao. Reditelj je odbacio sve vrednosti koje je delo posedovalo i egoistički ga okrenuo svom tumačenju.

Ocena: 5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. vesko

    zanima me zasto niko ne napise recesiju filma plan leta sa dzodi foster film je fenomenalan

  2. Milos

    Odgledao film, u potpunosti se slazem sa recenzijom, stim da bih dao jos nizu ocenu od pet..

    Ziveli…