The Cider House Rules (1999)

Ako bi se stvaralaštvo Lase Halstroma (Lasse Halstrom) moglo opisati rečju, ta reč bi bila ’’humano’’. Svakom  svom  filmu  daje  taj ključni elemenat ljudskosti,  koji ga  čini  bliskim publici.  Među ostvarenjima poput  ’’What’s eating Gilbert Grape’’,’’ The Shipping News’’, ’’ My Life as a Dog’’,  njegov najkvalitetniji film ipak je  ’’ The Cider House Rules’’ iz 1999.godine.

Homer Vels je siroče i jedini dom za koji zna je sirotište  Sent Klaud u Mejnu. Pored njega, tu je Vilbur Larč  lekar sirotišta.  Pored  toga što se brine za nezbrinutu decu, jedan je  od retkih koji  tajno radi abortuse,  u vreme kada su bili potpuno zabranjeni. Pošto je primetio da Homer oduvek  pokazuje  interesovanje  za medicinu, Dr. Larč ga uzima pod svoje i  uči svemu što zna, potajno se nadajući da će Homer ostati u sirotištu kad odraste i nastaviti da, pored dece,  pomaže i  ženama u neželjenoj trudnoći. Međutim, kako godine prolaze, ograničenja života u sirotištu Homeru sve više smetaju. Kada upozna Volija i njegovu devojku Kendi, koja je došla na abortus, polazi  sa njima na imanje Volijevih,  gde će raditi kao berač jabuka. Tamo će doživeti potpuni preobražaj i preći iz sveta detinjstva u svet odraslih.

Film se bavi životnim temama. Šta želimo od sopstvenog  života? Da li možemo da pobegnemo od samih sebe i onog što nam je suđeno da postanemo?  Ko smo mi ustvari? Toliko toga ima u ovom filmu sa čim će svako moći da se identifikuje i bude potstaknut na razmišljanje  ali  i ohrabren da  postavi pitanje samom sebi. Istina je da svi mi poželimo nešto više i ponekad težimo da izađemo iz sopstvenih životnih okvira jer nam oni deluju  ograničavajuće.

Ne verujem da postoji  ijedan protraćen kadar  u ovom filmu, bilo da je u pitanju prikaz prirode ili ljudskih emocija.  Direktor fotografije Oliver Stejplton (Oliver Stapleton)  daje nam  potpunu i savršenu vizuelnu pretstavu. Muzička podloga ovog ostvarenja se pokazala, gledano iz ove perspektive,  besmrtnom.  Delovi soundtracka, koji je komponovala Rejčel Portman (Rachel Portman),  često se koriste u drugim filmovima i danas, pogotovo glavna tema.

Tobi Megvajer (Toby Maguire) je bio idealan izbor za ulogu Homera s obzirom da on i u stvarnom životu deluje kao neko dosta tih i povučen. Ovde je pružio zasigurno  jednu od najboljih uloga do sada. Sa druge strane, Šarliz Teron (Charlize Theron), nije ni iz bliza stidljiva kao glumica, ona se ne boji da pokaže bilo koju emociju,  bila sirovu  ili suptilnu. Verujem da je u ovom filmu , sa ulogom Kendi, počeo njen put ka glumačkim vruncima koje je dostigla u narednim godinama. Majkl Kejn (Michael Caine) svakoj svojoj ulozi daje stabilnost i psihološku dubinu koja ga svrstava među najbolje glumce koje je filmska industrija imala. U ulozi Dr. Larča, za koju je nagrađen Oskarom, pruža nam kvalitetnu kombinaciju dirljivog i komičnog, što  samo istinske glumačke legende mogu.

Uvek je rizično da autor književnog dela piše i scenario za film! Ima tendenciju da pretera. Ali ne Džon Irving (John Irving), on uspešno sažima svoj vrhunski roman, dugačak preko šest stotina stranica, i time iznova pokazuje da je u potpunoj kontroli nad svojim talentom.

’’The Cider House Rules’’ govori o odrastanju i neiskustvu koje ume da nas povredi ali nam dugoročno gledano, donosi mnogo toga dobrog. Ovaj film  će vas ispuniti i na emocionalnom  i na psihološkom planu. Možda nije jedan od najmoćnijih filmova poslednje decenije dvadesetog veka, ali je zasigurno jedan od najlepših.

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Pingback: Kakav je film? » Marvin’s Room (1996)

  2. Pingback: Kakav je film? » Čokolada – Chocolat (2000)