Sedam – Se7en (1995)

Kad god neki filmski stvaralac uđe u seriju nekvalitetnih i intelektualno siromašnih projekata, poželimo da se vratimo njegovim ranijim radovima i potsetimo se zašto smo tog stvaraoca zavoleli. Idealan primer za ovo je Dejvid Finčer (David Fincher), režiser čiji kvalitet  konstantno opada u  poslednjih nekoliko filmova. Kulminacija je  film  ‘’The Social Network’’ ,projekat  sa potpuno zabrinjavajućom psihičkom i moralnom porukom. Kada se vratimo na devedesete godine, prisetimo se čoveka koji nam je doneo klasike poput  ‘’Fight club’’  i  ‘’ Seven’’.

Detektivu Vilijamu Samersetu je ostalo još samo nedelju dana do penzije. Na poslednjem  slučaju, raspremio je svoj sto, spreman za odlazak. Kada upozna svoju buduću zamenu, mladog i temperamentnog Dejvida Milsa i dođe na mesto zločina, videće da je pred  njim jedna veoma naporna nedelja. Njegov  poslednji zadatak,  pokazaće se kao najvažniji u njegovoj karijeri.  Aspekti  ovog zločina su  toliko gnusni i zastrašujući da će Somersetu i Milsu trebati sva veština, znanje  i smirenost da bi ga rešili.

Atmosfera  čitavog  filma je savršeno jeziva, tačno toliko  da poželite da skrenete pogled ali da ne možete da se naterate. Prosto rečeno, drži vas na ivici stolice! Direktor fotografije Darius Kondži (Darius Khondji) opredelio se za dosta zum  kadrova, preko ramena likova što, u kombinaciji sa uglavnom  zamračenom scenografijom, daje stalni osećaj  neizvesnosti i narušavanja intimnog prostora likova koji jepresudan za svaki triler.

Morgan Frimen (Morgan Freeman) je jedan od onih glumaca koji nameće autoritet svojom smirenošći, stabilnošću  i neverovatno umirujućim glasom. Idealan izbor za ulogu Samerseta, čoveka sa velikim iskustvom alii ogromnim teretom života iza sebe. Bred Pit (Brad Pitt) je pružio jednu od kvalitetnijih uloga u svojoj karijeri kao detektiv Mils, uobraženi, netaktični i brzopleti početnik u poslu. U filmu se, pred sam kraj, pojavljuje još jedna glumačka ikona koja, svojm kratkim performansom, ostavlja nezaboravan utisak.

‘’ Sedam’’ jeste , u suštini, klasičan triler samo što , u odnosu na mnoga ostvarenja iz ovog žanra, njegov kvalitet je na višem nivou. Sama konstrukcija scenarija, ubice koji bira i sakati svoje žrtve prema uzoru na sedam smrtnih grehova,  zaista je  intelektualno i psihološki fenomenalna. Kada u  filmu  ima toliko krvi,  umne bolesti i prljavštine a  film  ipak ne pređe granicu  I uvrsti se u prenaglašeni američki horror, postaje obavezno štivo za sve fanove dobrog filma.

Ovo je Finčer kojeg se svi rado sećamo, kada mu je kvalitet bio bitniji od kvantiteta. Željno iščekujemo povratak jednog,  nekada velikog stvaraoca,  koji zasigurno ima u sebi i više nego dovoljno da nas impresionira u narednim decenijama.

Ocena: 8/10

 

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

10 Comments

  1. Saša V.

    Prvo, potpuno se slažem sa onim da se vrati onaj stari Finčer, koji nam je dao jedan od ovih dragulja, koji ostaju u istoriji civilizacije, dok je neba i Zemlje! Remek djelo, šta reći više! Reditelj, glumci, scenario, atmosfera, ma nemam reči! Aleluja!
    Samo me strah da nije to tada bio maximum i sad je kriva u opadanju! Nadam se da nije tako! Treba nam još ovoga!
    Ne sećam se da sam poslije ovog filma i gledao nešto od Finčera. Bio je Zodijak, ali je kritika bila slaba, tako da sam preskočio! A o Društvenoj mreži da ne pričam, to tek nisam ni planirao!

  2. Uros

    Meni se jedino kraj filma nije svideo, pocevsi od njihovoh putovanja(koje previse dogu traje iz razloga sto ne dobijam ono sto zelim da vidim na tom mestu, vec je fora mnogo pre otvaranja kutije provaljenja) do mesta gde ih vodi kevin, otvaranja kutije(provaljena fora) i glume pita kada sazna sta je u kutiji…Pre svega toga.. 10/10!

  3. gpg

    Samo ću reći da sam odgledao ovaj film bar 50 puta … To govoi samo za sebe.

  4. milos

    stari dobri prepoznatljivi fincer. uvek ima neku temu koju obradjuje na vrlo zabavan i misteriozan nacin

  5. Nikola

    svaka cast za podsecanje ovog odlicnog filma…pravi triler…10/10 ..obavezno stivo

  6. Sanja

    Nema vise ovakvih filmova…Stari predobri, odgledan dvadesetak puta.Cista 10-ka.

  7. Laza

    Kakve osmica, ovaj film je za 10! Opet losa ocena, morate da se bolje potrudite oko ocenjivanja!
    Kad je kritika u pitanju morate biti i pristrasni i objektivni u isito vreme!

  8. vesko

    jako tezak ali sjajan film sa odlicnom glumackom ekipom

  9. Ivan

    Odličan film koji mogu više puta gledati (Insomnia).Sigurno jedan od pet mojih omiljenih trilera.

  10. vaske

    samo za činjenicu da film čudesno od prvog do poslednjeg kadra održava istu atmosferu, u ovom slučaju turobnu, zaslužuje ne 10 nego 11