Before Sunset (2004)

 Posle tačno devet godina, Ričard Linklater () je odlučio da nastavi priču koja je od njega stvorila cenjenog režisera i scenaristu. “Before Sunrise“, neka vrsta kinematografskog mamca za fokusiranije gledalište, je postavila visoke standarde za “Before Sunset” da dostigne.Before_Sunset_movie

Ponovo se sreću! Prošlo je devet godina od šetnje po Beču, iskustva koje im je promenilo život.  Ovog puta  lokacija je Pariz, Džesiju se pruža nova prilika da  upozna ženu koja okupira njegove misli već skoro deceniju.

Procedura je identična kakvu pamtimo iz „Before Sunrise“. Kontinuitet dugih kadrova gde je pažnja posvećena onome što Džesi () i Selin () iskazuju kroz reči i jednostavnu mimiku. Dok ih pratimo kroz grad svetlosti, dve stvari su očigledne, njihovi životi nisu ispali po planu, dok međusobna privlačnost i dalje, posle toliko vremena, ne jenjava.

Njih dvoje nastavljaju tamo gde su stali, zajedno sa njima Itan Hok i Žuli Delpi. Nose likove kao deo sebe, bez trunke laži i prevare. Među njima vlada dopunjujuća i upotpunjujuća glumačka harizma. Mogu samo da zamislim opseg priprema za ulogu kod oboje. Najviše me interesuje koliko su improvizovali. Verovatno dosta, kada učestvujete u sceni snimljenoj iz „cuga“ i bez reza, nekada dugoj čak jedanaest minuta, teško se isključivo oslanjati na osnove scenarija.

Radnja se zagreva, dijalozi polako vode od opštih, preko indikativnih tema, ali u momentu dolaska na polje konkretnog, gde treba da nam se razloži ono što smo čekali, „Before Sunset“ gubi glavni kvalitet svog prethodnika u vidu postepenosti razrade i pažnje usmerene ka detaljima. U tom momentu, film od kojeg očekujemo da bude iznad šablona i svih Holivudskih gluposti poslednjih godina, dobija obeležja prosečnog filma, narativ se naglo seče i privodi kraju.

Nisam sklon da okrivim Ričarda Linklatera za ovakvu manu. Ipak finansijeri dobijaju „final cut“ nadležnost. Ova franšiza nikada nije bila za širu publiku, logo „Warner Brothers“ na početku filma je bio znak opasnosti utanjivanja kvaliteta radi kvantiteta. Imam osećaj da filmu nedostaje ključnih petnaest ili više minuta. Ako ikada izađe „director’s cut“ verzija, rado ću je pogledati.

Kadrovi Pariza su savršeni, nisu komercijalni već esencijalni. Hoka i Delpi je radost posmatrati! Svestan sam koliko veliki broj ljudi smatra „Before Sunset“ za kvalitetniji film, zbog toga ostavljam prostora da sam pogrešno procenio. Možda ću, u narednim godinama,  uvideti neki novi detalj. Naprosto nisam saznao koliko sam želeo. „Before Sunset“ jeste dostojan nastavak ali u mojim očima ostaje ispod norme očekivanja.

 

Ocena: 7/10

autor recenzije: Bojan Gačićbefore-sunset-2004-julie-delpy (1)

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Vuke

    Meni je lično draži Sunset od Sunrise. Ali cijenim mišljenje, dobra recenzija.